Tot mai mulți olteni sunt diagnosticați cu diabet. Aproximativ 20.000 de olteni sunt diagnosticaţi cu diabet, iar boala este provocată, potrivit medicilor, în primul rând de stres. Dintre aceștia, peste 3.000 de persoane sunt dependente de insulină.
Numărul bolnavilor crește de la un an la altul, iar grav este că, tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu această boală. În Olt, aproximativ 20.000 de olteni au această boală, iar numărul acestora este într-o continuă creștere. Statisticile medicilor sunt însă și mai îngrijorătoare deoarece tot mai mulți oameni tratează cu indiferență această boală și nu urmează tratamentul prescris de către medici. În ultimele 12 luni, circa 20% dintre pacienții depistați cu diabet nu au fost deloc la medic, doar 60% dintre cei diagnosticați cu diabet țin regim, iar potrivit specialiștilor alte câteva mii de oameni suferă de această boală fără să ştie.
Potrivit medicilor, factorii care favorizează apariția acestei boli sunt stresul, fumatul, consumul crescut de dulciuri, alimentația bogată în grăsimi și lipsa de mișcare. Așadar, specialiştii în nutriţie şi boli metabolice atrag atenţia asupra faptului că alimentaţia corespunzătoare şi sportul sunt esenţiale pentru un stil de viaţă sănătos. În ceea ce privește cauzele incidenței mereu în creștere a bolii, specialiștii susțin că anumiți oameni au o predispoziție genetică pentru apariția diabetului, care combinată cu schimbările rapide și imprevizibile în stilul de viață generator de stres, fac ca la multe dintre acestea, predispoziția genetică să devină realitate. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2.030 există pericolul ca această boală să reprezinte cea de-a șaptea cauză de deces pe glob.