Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreii și romii care au murit în Holocaust.
Cu prilejul acestei zile, deputatul de Olt, Gigel Știrbu a transmis următorul mesaj:
”Ziua comemorării victimelor holocaustului din România este ziua în care se evocă suferinţele cutremurătoare ale victimelor holocaustului din ţara noastră. 9 octombrie în România este ziua dedicată comemorării victimelor holocaustului şi implicării României în această filă neagră de istorie. 9 octombrie 1941 este ziua în care a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.
Este un moment pe care nu putem să-l aruncăm în conul ignoranţei şi al uitării. După cel de-al Doilea Război Mondial, Holocaustul a intrat în conştiinţa publică ca o tragedie uriaşă umană. Şi un lucru este incontestabil: această tragedie nu trebuie să se mai repete vreodată în istoria omenirii. Comemorarea Zilei holocaustului invită la un moment de reflecţie pentru noi toţi asupra ororilor prin care a trecut poporul evreu, invită la detectarea tuturor metodelor pentru prevenirea şi combaterea relansării ideilor rasiale.
Nu trebuie să uităm niciodată holocaustul, pentru ca holocaustul să nu se mai repete niciodată!„ a declarat parlamentarul.
Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an.
Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.