Vești bune pentru români, după ce în Monitorul Oficial a apărut o decizie potrivit căreia salariu minim ajunge la 3.000 de lei, cel puțin în acest domeniu de activitate. Cine sunt norocoșii.
Salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor va fi păstrat, și în anul 2020, la nivelul din acest an, de 3.000 de lei. Un act normativ în acest sens a apărut recent în Monitorul Oficial. Mai mult, angajatoriidin construcții care nu vor respecta acest nivel minim nu doar că vor fi amendați, ci vor pierde și facilitățile fiscale de care beneficiază (dacă li se aplică).
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2019, care a apărut vineri seară în Monitorul Oficial, aplică deja din data publicării, însă prevederile referitoare la salariul minim vor intra în vigoare abia din 21 iulie 2019.
Astfel, anul viitor, începând cu data de 1 ianuarie, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor va fi tot în cuantum de 3.000 de lei. Însă din formularea folosită în ordonanță reiese că același cuantum va fi valabil până în anul 2028, deși este posibil ca acesta să fie majorat în următorii ani prin OUG.
„În perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, arată noua ordonanță.
Salariul minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor a fost introdus la 1 ianuarie 2019, în contextul în care angajatorilor din construcții li s-au stabilit taxe salariale reduse în perioada 2019 – 2028.
Pe deasupra, din 21 iulie 2019 va apărea și o prevedere expresă conform căreia angajatorii din construcții vor fi amendați cu sume între 300 și 2.000 de lei dacă nu acordă salariul minim diferențiat. Aceasta este însă numai o clarificare, deoarece legislația muncii deja sancționează neacordarea nivelului salarial minim.
Totodată, din data de 21 a lunii vitoare, cei care nu acordă cel puțin 3.000 de lei brut vor pierde (dacă beneficiază de ele) facilitățile fiscale stabilite pentru domeniul construcțiilor (scutire de impozit pe venit și contribuția la sănătate și contribuții reduse pentru pensii și muncă). Asta înseamnă că vor fi obligați să achite din urmă taxele salariale integrale, la care se vor adăuga dobânzi și penalități de întârziere.
În afară de salariul minim brut diferențiat pentru construcții, mai există un salariu minim brut diferențiat în momentul de față. Acesta este cel pentru studii superioare (dacă angajatul are o vechime minimă de un an în domeniul studiilor respective), care este în cuantum de 2.350 de lei.
Salariul minim brut pe țară are în 2019 un cuantum de 2.080 de lei. Astfel, în anul 2020 vor exista cel puțin două salarii minime de respectat (cel pe țară și cel din construcții), însă momentan nu se știe dacă va fi păstrat și salariul minim pentru studii superioare.
Sursa: capital.ro