Actualul mod de a calcula pensiile va fi schimbat începând cu data de 1 septembrie 2024, punctul de pensie urmând să fie înlocuit cu punctul de referință, potrivit noii legi din domeniu.
În plus, documentul stabilește că toate pensiile stabilite pe baza legii anterioare vor fi recalculate.
Conform datelor de până acum, recalcularea se va face prin înmulțirea numărului total de puncte obținute cu valoarea punctului de referință, determinându-se astfel cuantumul fiecărei pensii.
Excepție de la acest mod de recalculare fac pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se vor recalcula conform unui sistem propriu.
Așadar, pentru pensiile stabilite în fostul sistem și alte drepturi, se va atribui un număr total de puncte, determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plată la valoarea punctului de referință. Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei.
Punctele de stabilitate sunt puncte suplimentare pe care le vor primi cei ce au stagii de cotizare mai mari de 25 de ani. Mai precis, pentru stagiul de cotizare realizat de peste 25 de ani contributivi se va acorda un număr de puncte de stabilitate, astfel:
– 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
-0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
-un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Așadar, din septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se vor recalcula prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință.
Recalcularea pensiilor se va face din oficiu, adică nu va trebui cerută de pensionari, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor, respectiv până la 1 martie 2025, prin determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii.
Acesta este și motivul pentru care CNPP a stabilit recent, prin Ordinul 356/2024, modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.