Cum s-a viralizat subiectul panterei negre, oportunitate de marketing pentru branduri

0
1

Semnalarea unui animal sălbatic feroce în zone locuite de oameni este cu siguranță un subiect care merită tratat cu seriozitate, însă atunci când temerile par nejustificate, întreaga situație poate deveni un subiect de amuzament în spațiul public. 

Celebra panteră neagră din Bulgaria, care ar fi ajuns pe teritoriul românesc, a ajuns personaj de meme-uri în mediul online autohton, iar companiile au speculat din plin această ocazie de a puncta în materie de marketing.

Valurile de glume ale firmelor din România care s-au întrecut în reclame comice au transformat ipotetica panteră neagră într-o vedetă virală pe internet. A fost exact genul de conținut natural, bazat pe un subiect de actualitate, tratat în mod original, care are potențialul de a genera reacții, comentarii și distribuiri organice pe rețelele de socializare. 

Branduri de top, implicate în marketingul cu pantera neagră

Facebook, Instagram și Tik Tok au găzduit așadar numeroase imagini și videoclipuri amuzante în care, mai ales cu ajutorul inteligenței artificiale, personajul fictiv – pantera – a devenit influencer ce acționează în beneficiul unor mărci comerciale. Startul pare să fi fost dat de departamentul de marketing digital al retailerului Kaufland România, care a menționat că animalul sălbatic a fost hrănit cu „bobițe și pliculeț” de la acest magazin, adică mâncare pentru pisici.

Numeroase alte branduri din fel de fel de domenii de activitate au realizat postări referitoare la pantera neagră, de exemplu s-au remarcat Fan Courier, Freshful, Poșta Română, Auchan, Dedeman, Brico Depot, Vodafone. În plus, mărci locale precum cele de restaurante, cafenele sau hoteluri au aplicat aceeași strategie, în contextul existenței unui subiect viral cu mare potențial de marketing.

Pantera dispărută a făcut parte și dintr-un vizual de campanie publicitară pe Facebook a celui mai mare cazino online din România, NetBet (L1160651W000195 ONJN, 18+, Fii Responsabil), în a cărui ofertă sunt incluse mii de sloturi online de la cei mai buni furnizori, inclusiv jocuri jackpot casino NetBet. Nu lipsesc nici sloturile cu animale, iar unul dintre ele are chiar o panteră în prim-plan: Panther’s Reign, joc lansat de Quickspin în anul 2020.

Și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din România a ales să folosească subiectul panterei într-o postare din social media. Pompierii au fost ilustrați, cu ajutorul AI, în timp ce ajutau felina de mari dimensiuni să coboare din vârful unui copac, similar cu salvarea pisicilor comune în astfel de situații. DSU a subliniat că postarea reprezintă un pamflet, iar publicul a apreciat abordarea, existând o mulțime de distribuiri pe paginile personale ale utilizatorilor.

Viralizarea subiectului panterei căutate în Bulgaria și România a inclus desigur și postări de tip meme create de utilizatori individuali, dincolo de cele realizate de companii. Astfel, personajul a fost semnalat în glumă în diverse locații, mai ales pe litoralul românesc, relaxându-se pe plajă și petrecând în spiritul distracției de vară la mare. Pantera a fost inclusă în mod amuzant în unele activități cotidiene, de la savurat mici sau sarmale, până la reciclat ambalaje în sistemul local cu garanție reținută la achiziția de băuturi.

Știrea din spatele meme-urilor cu pantera dispărută

În urmă cu circa trei săptămâni, în Bulgaria a fost semnalată prezența unei feline de mari dimensiuni: o panteră neagră. Informația a determinat o alertă de nivel ridicat în țara vecină, care a dus la închiderea completă a Parcului Natural Platoul Șumen. Prădătorul de temut a fost căutat după ce un videoclip și urme de labe au generat temeri cu privire la faptul că un astfel de animal sălbatic ar umbla liber.

Căutările autorităților nu au avut niciun rezultat, însă a apărut ideea că pantera ar fi putut ajunge pe teritoriul României. Între timp, zoologii de la Muzeul Național de Istorie Naturală s-au arătat reticenți cu privire la existența reală a felinei, în condițiile în care urmele par să aparțină mai degrabă unui câine de talie mare. S-au instalat în regiune chiar camere cu senzori de mișcare și stații cu momeală, dar nu s-au identificat deloc urme fizice sau semne vizibile care să confirme prezența unei pantere.

Nu este clar la momentul actual dacă ar exista sau nu acest animal sălbatic în libertate. În cazul în care o asemenea felină ar fi fost crescută în captivitate (așa cum au considerat autoritățile), cel mai probabil ar fi căutat până acum hrană în zonele populate de oameni, spun experții. 

Așadar, este foarte probabil ca la baza întregului subiect să fi fost o simplă confuzie, alimentată apoi de glume în avalanșă, inclusiv semnalări false. Între timp, continuă monitorizarea zonelor împădurite din Bulgaria, iar oamenii sunt sfătuiți să fie vigilenți atunci când merg în zone din afara localităților.

Autoritățile sunt obligate mereu, în astfel de cazuri, să ia toate măsurile de precauție pentru a evita orice incident. În ultimii ani, în Bulgaria au fost mai multe situații reale în care animale sălbatice au generat alerte semnificative: un leopard evadat dintr-o grădină zoologică din Lovech, un aligator domesticit găsit într-un cartier de blocuri din Sofia și chiar un caracal (râs de deșert) identificat în Plovdiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.