Controalele pe care Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt le-a desfășurat în ultima lună, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale şi 1 Mai, pentru preîntâmpinarea apariției îmbolnăvirii oamenilor în urma consumului de produse alimentare cu probleme, au scos la iveală nereguli grave în județul Olt.
Astfel, în perioada 1 aprilie – 1 mai, au fost verificate 156 de unităţi de tip hipermarket și supermarket, laboratoare de cofetărie/patiserie, carmangerii, măcelării, unităţi de fabricarea produselor de panificaţie, restaurante, braserii, depozite alimentare, magazine alimentare, pieţe agroalimentare, abatoare și unităţi de procesare carne.
„Au fost depistate abateri de la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor fiind aplicate șapte avertismente şi patru sancţiuni contravenţionale, conform HG 984/2005, cu modificările ulterioare, în valoare de 16.000 lei”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA.
Principalele nereguli constatate au fost nerespectarea programelor de autocontrol pentru verificarea salubrităţii şi calităţii produselor alimentare comercializate, nerespectarea compatibilităţii la depozitarea produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, lipsa datelor de identificare (neetichetarea produselor), funcţionarea fără a deţine document de înregistrare sanitară veterinară, comercializare de păsări vii fără a respecta legislaţia sanitară veterinară.
„A fost retrasă de la comercializare cantitatea de 30,974 Kg carne, preparate din carne, derivate lactate, aceasta fiind dirijată către neutralizare”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.
Totodată, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, la solicitarea primăriilor au fost avizate temporar șase centre de sacrificare a tineretului ovin şi caprin în zilele de 21, 25, 26 şi 27.04.2019, în localităţile Osica de Sus, Slatina, Balş, Drăgăneşti Olt, Caracal şi Slătioara. DSVSA Olt a asigurat supravegherea sanitară veterinară pentru toate centrele avizate temporar în perioada menţionată, pe parcursul careia au fost sacrificate 727 capete tineret ovin şi caprin. Pentru centrul avizat temporar în Slătioara nu au fost solicitari din partea crescatorilor de ovine pentru sacrificari de tineret ovin şi caprin, cu excepţia unui singur proprietar de animale care nu a întrunit toate condiţiile pentru efectuarea sacrificării. În abatoarele autorizate sanitar veterinar au fost sacrificate 405 capete tineret ovin în acestă perioadă.