Consiliul Național al SȘIR găzduit la Caracal

0
1312

Caracalul a fost gazda Consiliului Național al Societății de Științe Istorice din România, fiind prezenți aproximativ 50 de profesori de istorie, muzeografi, academicieni, cercetători, autori de manuale de istorie, profesori universitari, dintre care 10 au reprezentat județul Olt.

Evenimentul cultural a avut loc în acest weekend la Teatrul Național din Caracal și a fost organizat de Răzvan Bățăgui, profesor de istorie și președinte al filialei Olt a SȘIR.

Au fost prezenți: Adrian Chesnoiu, deputat PSD, Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal, președintele SȘIR și profesor universitar dr. Carol Capita și pro. univ. dr. Murgescu Bogdan, vice-rector la Universitatea Bucuresti.


Membrii acestei societăți au supus dezbaterilor tema: “Priorități ale dispciplinei Istorie în școală și ale SȘIR în anii 2024-2027”.
Lucrările consiliului au fost coordonate de Carol Capita, președintele SȘIR.

“Bine ați venit la Caracal! Este o onoare pentru orașul nostru să găzduiască această distinsă adunare, atâția istorici pe metru pătrat n-am mai văzut la Caracal. Sper sa fie de bun augur și auspiciile sa fie cele mai bune pentru desfășurarea acestei manifestări. L-am susținut de la început pe Răzvan pentru organizarea acestei manifestări . Cred că istoria chiar merită să aibă conferințe și multe întâlniri. Noi orașul Caracal și zona Romanatiului avem o istorie puternică, frumoasă care trebuie neaparat arătată lumii”, a transmis Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal.


Societatea de Științe Istorice din România (SȘIR) este o asociație profesională obștească, apolitică și independentă, al cărei scop este să stimuleze cercetarea științifică și didactică, să-și antreneze membrii în cercetarea istoriei locale, naționale și universale, să militeze pentru o atitudine corectă față de trecutul istoric și față de rolul acestei discipline în școală. Aceasta funcționează neîntrerupt din 9 iunie 1949.

Felicitări colegului nostru Răzvan Bățăgui pentru organizarea Consiliului Național al Societății de Științe Istorice din România la noi, în Caracal.
Unul din obiectivele de referință ale orașului, Teatrul Național, a găzduit dezbaterile specialiștilor – istorici, cercetători, muzeografi și profesori de istorie – sub coordonarea distinșilor profesori universitari Capita Carol, președintele SSIR și Bogdan Murgescu, prorector al Universității București.
Profesori de istorie din toată țară s-au reunit la Caracal, un oraș cu o istorie bogată și o viață culturală remarcabilă, despre care prea puțin se vorbește.
Caracalul este plin de vestigii iar unele descoperiri arheologice din perioada paleoliticului și din epoca bronzului sunt dovada că acest iubit ținut a fost locuit încă din preistorie.
În oraș se află ruinele unui turn care a fost atribuit de către unii istorici împăratului roman Caracalla. Sunt ipoteze potrivit cărora numele orașului Caracal este legat de cel al împăratului roman.
Reședință pentru mai mulți domnitori, locul de origine al haiducului Iancu Jianu, orașul oferă multe surprize iubitorilor de istorie și cultură.
Să găzduim un eveniment pentru istorici este o ocazie în plus să vorbim despre moștenirea inestimabilă pe care avem datoria să o protejăm pentru ca locuitorii Caracalului să nu uite că trăiesc într-un oraș care îi face mândri prin vechimea și patrimoniul său”, a transmis Adrian Chesnoiu, deputat PSD.

Organizația se adresează profesorilor de istorie, cercetătorilor, studenților și elevilor, și oricărei persoane interesate în domeniul științelor istorice.

Mulțumesc dlui Prof. Univ. Dr. Capita Carol, președintele Societății de Științe Istorice din România și dlui. Prof. Univ. Dr. Bogdan Murgescu, prorector al Universității București pentru prezența la lucrările Consiliului Național al SSIR. În calitate de președinte al Filialei Olt a Societății, am avut onoarea să organizez evenimentul în Caracal. M-a bucurat prezența la eveniment a unui număr mare de istorici, cercetători, muzeografi și profesori de istorie.
Mulțumesc pentru prezență domnului deputat PSD Adrian Chesnoiu și domnului primar Ion Doldurea”, a transmis Răzvan Bățăgui, profesor de istorie și președinte al filialei Olt a SȘIR.

 

Marilena Vasile