Confruntată cu scumpirile și penuria de pe piețele energetice, Alro își face la Slatina centrală pe gaze mai mare decât cea neterminată de Romgaz la Iernut

0
1780

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, a aprobat de principiu ca una ditre firmele sale afiliate, Conef SA, pe care o controlează în proporție de peste 99%, să construiască o centrală de producție de energie pe bază de gaze naturale.

„(…) se aprobă, de principiu, realizarea proiectului de investiții <Centrală electrică cu ciclu combinat de 470 MW> (…)”, a decis AGA Conef SA.

Simultan, AGA a decis ca firma Conef SA să încheie un contract de superficie pentru terenuri în suprafață de maximum 6 hectare de pe platforma industrială a Alro din Slatina. Conef SA este o firmă diferită de Conef Gaz SRL, importatorul și furnizorul de gaze naturale care face parte și el, precum Alro, din grupul Vimetco controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski.

Decizia de aprobare de principiu a proiectului noii centrale pe gaze a fost luată cu puțin timp înainte ca Alro să anunțe că își reduce producția cu 60% din cauza scumpirilor și penuriei de pe piețele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5. AGA Alro a mai hotărât în decembrie completarea obiectului secundar de activitate al companiei cu „Producția de energie electrică”.

„Alro SA, cel mai mare consumator de energie electrică din România, ia în considerare posibilitatea dezvoltării de capacități independente de producere a energiei electrice. Pentru a putea participa la unul din viitoarele programe guvernamentale sau europene de susținere a înfințării de capacități noi de producție de energie electrică și pentru desfășurarea legală a activității de producere de energie electrică, societățile trebuie să aibă în obiectul de activitate din Actul Constitutiv codul CAEN privind producția de energie electrică (cod CAEN 3511)”, se arăta atunci într-un document al Alro.

La o putere instalată de 470 MW, centrala cu ciclu combinat a Alro ar fi mai mare decât cea de 430 MW pe care compania de stat Romgaz nu a reușit încă să o finalizeze la Iernut.

Sursa: www.profit.ro