Ana Maria Ciauşu, secretarul general al PNL Olt şi Fănel Bădici, preşedintele USR Olt, ar putea fi noii subprefecți de Olt, înlocuindu-i astfel pe Octavian Olteanu și Nicolae Hristescu. În ceea ce privește fotoliul de prefect acesta va fi ocupat în continuare de către Florin Homorean. Noile numiri ar urma să fie făcute în următoarea şedinţă de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial.
Contactat telefonic, în legătură cu această situație, prefectul de Olt, Florin Homorean, a declarat: „Nu pot să vă confirm această informație. Încă nu s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență 57 care să facă transformarea postului din înalt funcționar public în demnitar”, a spus reprezentantului Guvernului în județ.
Secretarul general al PNL Olt, Ana Maria Ceaușu, a declarat pentru Gazeta Oltului:
„Sunt propunerea PNL pentru funcția de subprefect. Până la numire încă nu am preluat funcția”, a spus Ciaușu.
La rândul său preşedintele USR Olt, Fănel Bădici, a declarat: „Este adevărat ca USR va avea subprefect în Olt. Mai departe rămâne sa vedem”, a conchis Bădici.
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri,27 ianuarie, modificarea statutului prefecților și subprefecților.
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OuG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
Actul normativ clarifică statutul prefectului și subprefectului ca fiind funcții de demnitate publică.
Ministrul Cseke Attila susține că această modificare a fost necesară pentru a corela reglementările cu rolul constituțional al prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local.
Necesitatea de clarificare a statutului prefectului și subprefectului a fost stabilită prin Programul de Guvernare, dar și Comisia Europeană a cerut României să delimiteze linia dintre rolul politic și de specialitate ale acestor două funcții, a atras atenția ministrul.
”Prefecții și subprefecții sunt numiți de forțele politice aflate la guvernare. În aceste condiții doar ne prefacem că aceștia sunt funcționari publici fără apartenență politică”, a spus Attila.
Pentru clarificarea delimitării între nivelul politic și cel administrativ al instituției prefectului, se introduce funcția de secretar general al instituției prefectului, funcție publică din categoria înalților funcționari publici, cu rolul de a asigura stabilitatea la nivel instituțional.
Înființarea acestei funcții reprezintă o garanție suplimentară privind îndeplinirea imparțială a atribuțiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar. Înaltul funcționar public sprijină activitatea prefectului în exercitarea controlului de legalitate și coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuții. Mai mult, spre deosebire de prefecți și subprefecți, pentru secretarii generali ai instituției prefectului sunt introduse condiții exprese de studii.
În același timp, conform legislației în vigoare, pot fi numite în aceste funcții de prefect sau subprefect numai persoanele care au absolvit programe de formare specializată, pentru a asigura profesionalismul celor care exercită acest rol.
Conform Ordonanței adoptate, a fost instituită o derogare de la această regulă, în sensul în care poate fi numită în aceste funcții o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiția ca, în termen de cel mult 1 an de la data emiterii actului de numire în funcție, să absolve un astfel de program, sub sancțiunea eliberării din funcție.
Prefecții și subprefecții își vor păstra calitatea de înalt funcționari publici pentru o perioadă de cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, urmând ca, după această perioadă, statutul lor să se conformeze noilor reglementări.