CCR a amânat o decizie privind legalitatea numirii lui Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ

0
161

Curtea Constituțională a amânat, pentru a doua oară, judecarea contestației PNL privind numirea lui Florin Iordache, autorul OUG 13, în fruntea Consiliului Legislativ.

Amânarea a survenit, ca și prima dată, în contextul absenței de la ședință a unui judecător, iar asta ne demonstrează că CCR încearcă, prin orice tertipuri, să-l ajute pe Florin Iordache și să ajute PSD să păstreze o poziție din care să influențeze procesul legislativ.

PNL a prezentat, în sesizare, argumente solide referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ.

Alegerea Președintelui Consiliului Legislativ, în persoana lui Florin Iordache, s-a realizat prin încălcarea dispozițiilor art.9 alin.2 din Legea nr.73/1993 privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ. Acest articol se află sub prezumția de constituționalitate și dispune: „Președintele Consiliului Legislativ și președinții de secții se numesc prin votul majorității deputaților și senatorilor, reuniți în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului(…)”. În contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile (majoritatea parlamentarilor prezenți), nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi (majoritatea parlamentarilor de pe liste), pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ.

Florin Iordache nu îndeplinește condițiile de bună reputație cerute de lege fiind inițiatorul mai multor proiecte legislative, precum Ordonanța 13, care au generat revoltă publică. Buna reputație este incompatibilă cu orice acțiune care generează revoltă publică. De asemenea este încălcat principiul legalității, art.1 alin.(5) din Constituție.

Al treilea motiv de neconstituționalitate este neîndeplinirea condiției prevăzute de lege care dispune că Președintele Consiliului Legislativ nu poate fi membru al unui partid politic. La dosarul depus la Secretarul General al Camerei Deputaților nu există dovada că Florin Iordache a demisionat din PSD anterior înregistrării candidaturii. Pe cale de consecință pentru a treia oară este încălcat art.1 alin.5 din Constituția României coroborat cu art.20 alin.2 din Legea nr.73/1993.