Sistemul de asistență maternală din România are nevoie disperată de angajaţi. În condițiile în care orfelinatele s-au închis și la nivelul județului Olt este nevoie în continuare de asistenți maternali. În acest an, DGASPC Olt își propune să angajeze 20 de asistenți maternali.
De câtva timp, profesia de părinte a apărut şi-n România, sub denumirea de asistenţă maternală, ca soluţie la problema reintegrării copiilor abandonaţi. Rămaşi fără un loc de muncă în urma restructurărilor, oltenii s-au orientat către asistenţa maternală. Un job stabil care le permite lucrul la domiciliu, le oferă siguranța unui salariu, dar poate cel mai important lucru este că își pot completa vechimea în muncă, în condițiile în care unele persoane mai au doar câțiva ani până la pensie, iar altele vor un serviciu de durată. Persoanele care vor să devină asistent maternal trebuie să îndeplinească anumite conditii. Să nu aibă cazier, să nu sufere de boli cronice și să dețină un spațiu propriu creșterii copiilor, dar mai ales experienţa în creşterea copiilor sau în îngrijirea altor persoane. Apoi, trebuie să facă un curs de pregătire cu specialişti din sistem, după care primesc o acreditare valabilă 3 ani. O condiţie foarte importantă este ca nici o rudă până la gradul patru să nu fi abandonat vreodată vreun copil. Salariul minim brut lunar al unui asistent maternal pleacă de la 2.680 de lei și poate ajunge la 4.571 de lei în funcție de numărul copiilor care sunt în plasament, dacă sunt sau nu încadrați într-un grad de handicap.
Pe lângă salariu, asistenţii maternali mai primesc şi nişte bani cu o destinaţie clară: alimente şi echipamente. „Mamele” cheltuiesc banii pentru aceste produse, după care aduc la sediul DGASPC facturile justificative. La salariu se adaugă şi alocaţia de stat şi alocaţia de plasament, precum și sporuri în funcție de numărul copiilor care sunt în plasament, dacă sunt sau nu încadrați într-un grad de handicap. „La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt sunt angajați 258 de asistenți maternali profesioniști. Din cei 258 de asistenți maternali profesioniști, 10 au vârsta de peste 60 de ani. Toți asistenții maternali profesioniști au contract individual de muncă pe perioadă determinată”, a precizat directorul general al DGASPC Olt, Rădița Piroșca.
.