Călușarii din Dăbuleni, câștigătorii Trofeului Festivalului Internațional “Călușul Românesc”de la Caracal

0
462

Timp de trei zile (28, 29, 30 iunie), Caracalul a fost gazda Festivalului Internațional „Călușul Românesc”, ediția a 53-a, care s-a încheiat recent. 
Festivalul a reunit ansambluri folclorice din mai multe zone ale țării: Argeș, Bihor, Sibiu, Vâlcea, Giurgiu, Caraș Severin, Dolj dar și din Serbia, Bulgaria, Bosnia Herțegovina și Macedonia.

Pe scena Teatrului de Vară din Caracal au urcat zeci de cete de călușari care au încercat să impresioneze juriul și publicul prin muzică și dans tradițional, păstrând vie o tradiție veche și valoroasă.

Screenshot

Bogdan Mihuți, directorul Centrului Cultural Municipal “Radu Șerban” s-a declarat mulțumit de modul cum a decurs unul dintre cele mai mari și importante evenimente culturale și își propune ca pe viitor să crească și să îmbunătățească acest festival. “Vreau să mulțumesc membrilor juriului, știu că nu a fost o decizie ușoară. Felicitări tuturor participanților pentru toată munca și efortul depus de a ne onora cu prezența  la cea de-a 53-a ediție a Festivalului de Călușari de la Caracal”, a transmis Bogdan Mihuți.


Ne bucurăm că și această ediție a festivalului a fost o ediție foarte reușită. Țin să mulțumesc pe această cale autorităților din localitatea dumneavoastră, domnului primar Doldurea pentru sprijinul pe care îl acordă culturii și în special acestui festival. În calitate de membru al juriului pot spune că m-am bucurat să văd formații foarte bune”, a transmis Silvestru Petac, președintele juriului.

Juriul a decis să acorde Marele Trofeu cetei de călușari de la Dăbuleni, județul Dolj care a reușit să impresioneze prin elementele tradiționale aduse în fața publicului.

La secțiunea non tradițional, premiile au fost următoarele:

Premiul I- Formația de călușari Romanați din Caracal, Olt

Premiul II- Formația de călușari Hârsești, Argeș

Premiul III- Formația de călușari Mugurelu din Costești, Argeș

Premiul III- Formația de călușari Ghiocelul din Cezieni, Olt

Mențiune- Formația de călușari GAL din Peretu, Teleorman

Premiu special al juriului- Formația de călușari din Frâncești, Vâlcea.

Diplomă pentru cel mai bun acompaniament- Antonia Enache din Hârsești, Argeș.

Acest festival este un eveniment cultural de mare importanță, dedicat dansului tradițional al călușarilor, recunoscut la nivel național și internațional.

Evenimentul a fost un prilej de bucurie și mândrie locală, atrăgând atât locuitori ai municipiului, cât și vizitatori din împrejurimi.

Marilena Vasile