Miercuri, Camera Deputaților a adoptat în unanimitate un proiect de completare a Decretului-Lege nr.118/1990, conform căruia copiii persoanelor decedate din motive politice în dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945 au dreptul la o indemnizație lunară de 500 de lei, potrivit playtech.ro
Se dau bani de la stat
Acest proiect de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Decretului-Lege nr 118/1990, în sesnul de a aduce reparațiile juste cuvenite pentru suferințele îndurate de victimele regimului comunist aflate în viață, din cauza persecuțiilor politice, vădit nedrepte și care au fost grav discriminate social și profesional, având ca efect limitarea și restrângerea majoră a veniturilor materiale ale acestora și ale familiilor lor, timp de decenii, în toată perioada comunistă.
De asemenea, se mai are în vedere și cași urmașii celor care au fost victime divedite ale regimului comunist să beneficieze de reparațiile acordate prin Decretul-Lege nr 118/1990 deoarece, datorită criteriilor aberante stabilite de regimul comunist, au fost considerați ca având ”origine nesănătoasă”, suferind discriminări și limitări profesionale” se specifică în raportul comisiei de specialitate.
Conform proiectului adoptat, „copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, strămutaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 500 lei”.
Ce spune proiectul adoptat
„Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una din situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2), precum şi copilul născut în acea perioadă are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său. Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care a beneficiat părintele său. Copilul care s-a aflat atât în situaţiile prevăzute la alin.(6), cât şi în una din situaţiile prevăzute la art.1 alin. (1) şi (2), beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare. La stabilirea indemnizaţiei în situaţia în care ambii părinţi ai copilului au beneficiat de indemnizaţie lunară se ia în calcul indemnizaţia părintelui al cărei cuantum este mai mare”, mai prevede proiectul adoptat.
De menționat este că Camera Deputaţilor este for decizional.