Fermele de la Ipotești, Constantinești, Negreni și Tufeni sunt grav afectate de pesta porcină africană, iar aproximativ 100.000 de porci sunt uciși, în această perioadă, în cele patru exploatații comerciale de suine din județul Olt. Este o muncă colosală pentru angajații DSVSA Olt și pentru toți cei care fac parte din comisiile de evaluare.
Potrivit reprezentanților DSVSA Olt se fac anchete în toate cele patru ferme din Olt, pentru a se vedea exact cum au izbucnit focarele, în condițiile în care unele exploatații aveau reguli foarte stricte privind accesul în interior.
„Este foarte greu să ucidem atât de mulți porci, colegii fac față cu greu. Se fac anchete în toate fermele în care sunt focare de pestă. Indiferent că vorbim de ferme sau de gospodării cu pestă porcină, procedura spune că trebuie să facem acest lucru. Anchetele sunt în curs. La Ipotești s-a încheiat procedura de ucidere. În județul Olt mai sunt trei-patru ferme care funcționează în prezent, Curtișoara, Vișina, Radomirești, dar aici efectivele sunt mult mai mici. Cele care sunt afectate de pestă erau cele mai mari ferme din județ. Sunt comisii legal constituite conform unor hotărâri de Guvern și sunt niște norme prin care sunt evaluate animalele pentru stabilirea despăgubirilor. Atunci când vom avea valoarea despăgubirilor, le vom comunica”, au precizat reprezentanții DSVSA Olt.
Primarul comunei Tufeni, Eugen Șotae, nu înțelege nici el cum a izbucnit focarul în ferma din localitatea sa, însă înaintează ca variantă și posibilitatea ca virusul să fi fost dus în exploatație de un angajat, pe haine sau chiar piele.
„Au comisie formată din oameni de la Prefectură, Ministerul Mediului, DSVSA Olt, Apele Române, DSP, sunt mai mulți factori implicați. Nu este singura fermă în care se întâmplă acest lucru, sunt mai multe ferme afectate. Nimeni nu vrea asta, dar este un virus…nu știu. Ferma este de foarte mult timp în comună, este prima dată când este lovită de pestă, pe lângă alte două-trei ferme din județ. Sunt reguli stricte într-o fermă, dar există posibilitatea ca virusul să fie adus de pe acasă, de la o persoană fizică care lucrează, să intre cu virusul, de pe piele. Chiar nu știu! Nu avem cazuri confirmate în gospodăriile oamenilor din comună. Dar sunt oameni care, dacă au văzut că are porcul ceva, îl tăia, dar nu au fost testați. Ca întotdeauna porcii se mai îmbolnăveau, îi tăiau. În gospodăriile oamenilor nu mai avem așa mulți porci, unii când au auzit de pestă i-au tăiat, i-au băgat la ladă ca să fie siguri de Crăciun. Nu mai rămâne niciun porc, acesta este tot efectivul din ferma de la Tufeni. Nu ar avea cum să facă dezinfecția, trebuie făcut de la capăt, în toată ferma. Ca să poată aduce angajații înapoi, ei trebuie să facă curățenie. După procedura de curățenie, dezinfecție, după trei luni se aduc porci santinelă”, a spus primarul din Tufeni.
În ferma de la Tufeni vor fi omorâți cei mai mulți porci din Olt, 37.500 capete, în celelalte trei exploatații au fost ucise sau sunt în curs de sacrificare următoarele efective: Ipotești – 30.000 de animale, Constantinești -1.647 suine, Negreni – 31.000.
Prima fermă de porci din Olt afectată de pestă a fost exploatația de la Constantinești, localitate ce aparține de Scornicești, pe 12 august fiind decisă uciderea unei efectiv de 1.600 de animale.