ALRO SA unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical din Europa, după capacitatea de producție, sărbătorește 55 de ani de la înființare. În ultimele cinci decenii ALRO a fost unul dintre pilonii economiei românești.
În 1961, Guvernul României a decis să construiască prima şi unica uzină de aluminiu, Alro, în Slatina. Prima şarjă de aluminiu românesc a fost produsă în 1965.
Compania are în prezent două divizii, Primarul și Aluminiul Transformat. După ce a investit constant în tehnologie nouă, ALRO a ajuns la o producție de 265.000 de tone de aluminiu electrolitic pe an, o capacitate Cast-House de 325.000 de tone pe an, producând în același timp aproximativ 100.000 de tone de produse laminate plate. Compania a investit peste 700 milioane USD de la privatizarea tehnologiei și protecției mediului.
Directorul general al ALRO Slatina, Gheorghe Dobra, susține că producția de aluminiu electrolitic realizată până înainte de Revoluție se poate face acum cu doar jumătate din mijloacele de producție existente atunci. „Modernizarea instalațiilor și punerea în aplicare a tehnologiilor inovatoare au dus la realizări notabile. Un exemplu este faptul că producția de aluminiu electrolitic realizată până în 1989 se poate face acum cu doar jumătate din mijloacele de producție pe care le aveam disponibile atunci, într-o valoare mult mai mică cost și cu o mai mare grijă pentru mediu. Investițiile în capacitatea de producție, în utilizarea eficientă a resurselor noastre și în formarea angajaților fac parte din cultura companiei și pot fi recunoscute cu ușurință în portofoliul nostru de produse cu valoare adăugată, în brevetele noastre, în certificările obținute și în încrederea de care ne bucurăm. din partea partenerilor și clienților” , a spus Dobra, CEO ALRO Slatina.
În momentul înființării, Compania avea o producție electrolitică de aluminiu de peste 8.000 de tone pe an și producea doar lingouri de aluminiu. În prezent, compania are un portofoliu de produse diversificat, iar din producția totală din 2019, peste 83.000 de tone sunt reprezentate de produse cu valoare adăugată ridicată pentru industriile mai sofisticate, cum ar fi industria auto și aerospațială. Mai mult, produsele cu valoare adăugată ridicată utilizate în industria aerospațială au crescut cu 40% în ultimii șapte ani, de la peste 27.000 de tone în 2012 la peste 38.000 de tone în 2019.
„ALRO a implementat constant programe de eficiență energetică și a aplicat principii ale economiei circulare în activitatea sa și a crescut cantitățile de resturi de aluminiu reciclate și re-topite, având o instalație de reciclare cu o capacitate de 35.000 de tone, care reintroduce aluminiu în circuitul de producție cu un consum de energie cu aproximativ 95% mai mic comparativ cu tehnologia primară (prin electroliză). Astfel, Compania a accesat fonduri nerambursabile pentru creșterea rentabilității și dezvoltării de noi produse în valoare de peste 115 milioane RON, proiectele fiind finalizate în 2019.
Prin intermediul programelor de investiții și aliniere la reglementările locale și europene, Compania a redus emisiile de PFC cu peste 98% față de 2002 și de 39 de ori față de 1990 și, deși este unul dintre principalii consumatori de energie electrică din România, ALRO are Eficiență energetică de 99% pentru tehnologia electrolizei datorită investițiilor efectuate.
Cifra de afaceri a companiei s-a stabilizat în ultimii ani la peste 600 de milioane USD, deși piața, condițiile de afaceri și mediul legislativ au variat mult, iar această performanță a favorizat dezvoltarea industriei și serviciilor orizontale în comunitatea locală, precum și scăderea a ratei somajului” se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al companiei ALRO.
Cu peste 4.000 de angajați și peste 20.000 de locuri de muncă care depind indirect de activitatea industriei de aluminiu și a grupului ALRO contribuțiile companiei la bugetele centrale și locale s-au ridicat în 2019 la aproape 130 de milioane RON (peste 30 de milioane USD).
„Indiferent de condițiile mediului de afaceri, provocările întâmpinate în cadrul legislativ sau cele ale evenimentelor neprevăzute, ALRO s-a transformat într-unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical din Europa și una dintre cele mai mari companii din România, rămânând un pilon pentru comunitățile locale și economia națională . Vom continua să colaborăm și să susținem partenerii, clienții, comunitățile locale și autoritățile, investind în sustenabilitatea afacerii noastre, în produse noi și în tehnologii inovatoare care reutilizează și valorifică eficient resursele existente ale organizației” , a adăugat Marian Năstase, președintele Consiliului de administrație al ALRO.
De asemenea, compania își propune să crească abilitățile și competențele profesionale ale angajaților, ceea ce duce la îmbunătățirea performanțelor lor individuale și ale echipei, prin programe de pregătire profesională, cursuri de calificare, recalificare, specializare, programe postuniversitare și clădiri de echipă. ALRO este un membru activ al comunității locale și este implicat în entități, instituții și asociații de asistență din sistemele de învățământ, sănătate sau religioase din Slatina și județul Olt prin sponsorizări sau acțiuni specifice. De asemenea, Compania își continuă parteneriatele pe termen lung cu instituțiile academice din țară pentru stagii și sprijină studenții în achiziționarea proiectelor de licență, master sau doctorat, precum și în obținerea calificării lor profesionale în sistemul educațional cu duală calificare.
În ultimele cinci decenii, ALRO a produs peste 10 milioane de tone de aluminiu electrolitic și 11 milioane de tone de aluminiu turnat.ALRO deține mai mult de șapte brevete, subliniind angajamentul său pentru inovație și produse cu valoare adăugată ridicată.