Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că la această dată, pe teritoriul judeţului Olt, sunt confirmate 111 focare de pestă porcină africană (PPA) în 25 de localități.
Cele mai multe focare de PPA au fost confirmate la Orlea – 17 focare, Sprîncenata-11 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Stoeneşti-9 focare, Crojdibodu-9 focare și Cilieni-șapte focare.
De asemenea, au fost confirmate șase focare la Grădinile, cinci focare la Gura Padinii, Studina și Crîmpoia, câte patru focare, extravilanul localităţii Ianca-trei focare, Drăgăneşti Olt, Dăneasa și Gârcov, câte trei focare, Văleni, Șerbănești, Ghimpețeni, Ianca și Ipotești, câte două focare, Coloneşti, Vîrtopu, Brebeni, Fărcașele, Potcoana (Fălcoeni), Perieți și Obârșia Nouă, câte un focar.
Din cele 111 focare confirmate, la această dată, 90 de focare sunt active, săptămâna trecută fiind stinse 18 focare în cinci localități după cum urmează: 11 focare stinse în Sprâncenata(localitățile Sprâncenata și Uria); trei focare stinse în Dăneasa (localitățile Dăneasa și Zănoaga), două focare Ipotești; un focar Vîrtopu și un focar Brebeni.
Luni, 21 octombrie 2019, au fost stinse trei focare în Drăgănești Olt (localitățile Drăgănești Olt și Comani). „La data actuală sunt în curs de desfășurare examinările clinice și recoltările de probe de sânge pentru toate porcinele existente în localitățile cuprinse în zona de protecție a focarelor de boală declarate pe raza localităților Văleni, Stoenești, Crîmpoia, Ghimpețeni și Șerbănești. În cazul în care toate rezultatele vor fi negative și focarele de boală de pe raza localităților Văleni, Stoenești, Crîmpoia, Ghimpețeni și Șerbănești vor fi stinse oficial. În data de 18 octombrie 2019, în baza buletinului de analiză emis de LSVSA Olt este declarată o suspiciune de pestă porcină africană într-o exploatație nonprofesională din localitatea Plăviceanca (Grădinile). În ceea ce privește mediul silvic, au fost confirmate două cazuri la mistreți vânați pe FV 40 Dăneasa”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE.
TOTODATĂ, SE MENȚIN RESTRICȚIILE ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMECRIALIZĂRII ACESTORA-INTERDICȚIE DE FUNCȚIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.