Patronii a șase societăţi din Slatina, Corabia, Drăgănești-Olt şi Râmnicu Vâlcea au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă de muncă fără forme legale de angajare. Cei șase patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 360.000 lei.
Potrivit şefului ITM Olt, inspectorul şef Cristian Ungureanu, cei șase angajatori foloseau 20 de persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. O persoană a fost identificată la o societate de construcții din Slatina, 12 persoane lucrau la negru la o firmă de cultivarea cerealelor din Drăgănești-Olt, o persoană a fost identificată la o societate de comerț din Slatina, alte două persoane lucrau la negru la o firmă de construcții din Râmnicu Vâlcea cu punct de lucru în Caracal, două persoane lucrau fără forme legale de angajare la o firmă de repararea autoturismelor din Slatina, în timp ce două persoane au fost depistate la o firmă de construcții din Corabia.
De altfel, în luna martie 2019, inspectorii ITM Olt au verificat 239 de agenţi economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, la mai mult de jumătate dintre angajatori fiind identificate abateri de la legislaţia muncii. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 142 de sancţiuni, din care nouă amenzi contravenţionale, în valoare totală de 370.500 de lei, şi 133 de avertismente.
În urma acestor acțiuni, inspectorii de muncă au identificat 20 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor 6 agenți economici fiindu-le aplicate amenzi în valoare totală de 360.000 lei.
Totodată, au fost identificate 297 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora. Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic.
Tot în luna martie, la nivelul judeţului, au fost comunicate de către angajatori ITM Olt 7 evenimente în care au fost implicaţi salariaţi ai unor unităţi din judeţ. Dintre acestea, 6 s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă, iar unul a fost mortal.