„Casa tradițională – reper identitar”, proiect inițiat de CJ Olt și de Muzeul Județean Olt

0
310

„Casa tradițională – reper identitar” este un proiect inițiat de Consiliul Județean Olt și de Muzeul Județean Olt. Acest proiect va fi inaugurat joi, 15 aprilie 2021, cu începere de la ora 15:00, la Muzeului Județean Olt din Slatina și se va derula pe parcursul mai multor ani.
Parteneri în acest proiect sunt: Muzeul Județean de Istorie Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea, Muzeul satului Bujoreni, Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Oltenia, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea şi Direcția pentru Cultură Olt.
”La nivelul judeţului Olt am fost identificate trei zone în care se pot oricând constitui rezervaţii arhitecturale: comuna Poboru, comuna Făgeţelu şi comuna Oporelu cu satul Rădeşti.
Prima etapă o reprezintă expoziția cu câteva dintre desenele realizate în urmă cu câțiva ani de studenți sau viitori studenți la arhitectură în satul Cornățelu din comuna Poboru și satul Rădești din comuna Oporelu. Alături de acestea sunt expuse aproximativ 70 de lucrări excepționale, miniaturi ale unor care tradiționale din Muzeul satului Bujoreni și județul Vâlcea. Lucrările sunt realizate de artistul popular Constantin Stana.
În etapa următoare, care va începe din vară, vor avea loc deplasări în teren pentru identificarea caselor tradiționale cât mai bine conservate precum și a proprietarilor acestora, inventarierea, realizarea de relevee și fotografierea, întocmirea unui studiu statistic.
În cea de-a treia etapă va fi întocmit un proiect prin care urmărim constituirea unui nucleu pentru un sat tradițional care să cuprindă case din zonele cu arhitectură specifică din nordul județului Olt. Acest sat ne dorim să fie un sat viu, în care să poată veni oameni împreună cu copiii lor pentru a experimenta – pentru o perioadă – traiul într-o gospodărie țărănească, în care se vor crește păsări, animale, se vor cultiva legume și zarzavaturi, se vor practica meșteșuguri tradiționale specifice satului oltean, adică se va putea trăi strict ca pe vremea bunicilor din secolul trecut.
Vor fi realizate cataloage, albume, ilustrate, miniaturi ale celor mai interesante și frumoase case descoperite în teren, se va încerca păstrarea în condiții cât mai bune a caselor tradiționale bine conservate și restaurarea altora – stabilite de specialiștii muzeului de la Râmnicu Vâlcea și ai Ordinului Arhitecților din România -, care să merite a fi restaurate.
Se va face promovarea zonelor prin includerea lor într-un circuit de turism cultural, circuit care să includă și Muzeul Nicolae M. Nica de la Chilia – Făgețelu precum și alte colecții etnografice din județul Olt, ateliere ale meșterilor populari etc.
O secțiune a siteului Muzeului Județean Olt va fi dedicată acestui proiect urmând ca, în timp, să aibă site propriu.” a declarat George Smarandache, directorul Muzeului Județean Olt.