PATRONI DIN SLATINA, NICOLAE TITULESCU, VÂLCELE ȘI BALTENI, PRINȘI CU MUNICTORI LA NEGRU

0
732

 Patronii a patru societăți din Slatina, Nicolae Titulescu, Vâlcele și Bălteni au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă de muncă fără forme legale de angajare. Cei patru patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 110.000 lei.

Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei patru angajatori foloseau șase persoane care desfășurau muncă nedeclarată.

Trei persoane au fost identificate la o societate de construcții din Bălteni, amenda în acest caz fiind de 60.000 de lei, o persoană muncea fără contract de muncă încheiat în formă scrisă la un bar din comuna Nicolae Titulescu, angajatorul fiind sancționat cu 20.000 de lei, o persoană a fost identificată că presta muncă nedeclarată la o firmă din Vâlcele, cu punct de lucru în Slatina, care are ca obiect de activitate comerțul cu flori, amenda fiind de 20.000 de lei, în timp ce o persoană cu timp parțial de lucru a fost depistată la o spălătorie covoare din Slatina, patronul fiind amendat cu 10.000 de lei.

De altfel, în luna februarie 2021, inspectorii de muncă au verificat 248 de agenți economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma acestor acțiuni au fost aplicate 166 de sancţiuni, din care 14 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 141.500 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 274 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție și neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.

De asemenea, în cursul lunii februarie, au fost comunicate ITM Olt un număr de 10 evenimente, soldate cu nouă persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă și 1 persoană accidentate mortal.