Va fi interzis de 1 martie. Milioane de români trebuie să ştie acest lucru

0
679

Vești proaste pentru mii de români. În contextul pandemiei de coronavirus, acest lucru va deveni interzis de 1 martie. Milioane de români trebuie să știe ce îi așteaptă în prima zi de primăvară și ce reguli trebuie să respecte.
Vești proaste în prag de primăvară. Potrivit unui ordin comun al Ministerul Educației și Sănătății, în acest an, de 1 martie, în școli este interzis schimbul de orice obiecte personale, pentru a limita răspândirea coronavirusului și pentru a respecta siguranța sanitară.

Vestea îi va afecta cel mai mult pe profesori, care în fiecare an primeau felicitări, mărțișoare și flori de la elevi.

„În anii trecuţi ofeream chiar două la fiecare fată, erau 20 de mărtişoare pentru toate fetele, pentru nişte fete erau nişte mărtişoare speciale, pentru altele unele normale. Făceam chiar concursuri cine primeşte mai multe mărtişoare, fetele aşa făceau”, a povesit un elev pentru Pro Tv.

Ordinul emis de cele două Ministere prevede că “este interzis schimbul de obiecte personale”, iar mărţişoarele, florile şi alte atenţii oferite de 1 şi 8 martie sunt printre ele.
Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației susține că pe primul loc este siguranța în acest an.

„Trebuie să avem în vedere că anul ăsta pe locul 1 este siguranţa noastră, a tuturor. Nu putem să ne imaginăm că vom impune reguli de genul ofer un mărţişor cu mănuşa chirurgicală în mâna sau dezinfectează-l înainte”, a spus acesta.

El a mai precizat că se poate trece peste oferirea de mărțișoare din motive de siguranță.
„Nu sunt de acord cu oferirea de mărtişoare. Am putea să trecem peste. Din motive de siguranţă? Da, din motive de siguranţă, nu este indicat”, a mai dăugat secretarul de stat în Ministerul Educației.

Ce alte alternative au românii
Profesorii vor încerca însă să-i lase pe elevi să facă mărțișoare și în acest an, însă ele vor merge acasă și nu vor fi date între elevi.

„Ei vor crea mărtişoare, colegele cu copiii, nu îşi schimba între ei, le duc acasă, le ţin ca şi amintire. Nu se pune problema oferirii de flori”, a spus Neamțu Letiția, director de școală.
Pe lângă profesori și elevi, comercianții sunt și ei afectați. Unii dintre ei au renunțat la afacere, iar alții stau cu magazinele goale.

Pentru comercianţi, elevii, dar mai ales părinţii lor, erau printre principalii clienţi, aşa că mulţi se tem.

În Brașov, de exemplu, cu toate că de vineri pot fi amplasate standuri cu mărțișoare, flori și cadouri, cererea nu este foarte mare. Din 99 de locuri scoase la licitație în piețe a fost cerere până acum doar pentru 18. Și florăriile sunt în aceași situație.

Sursă: www.capital.ro