CRIZĂ. Pacienții în stare gravă de la Spitalul Slatina nu primesc Remdesivir

0
784

Pacienții internați la Spitalul Județean de Urgență Slatina care au făcut o formă gravă COVID nu pot primi tratament cu Remdesivi, pentru că unitatea medicală nu mai are doze pe stoc.

Directorul Spitalului Slatina, Dan Stana, a precizat că a solicitat 150 de flacoane, dar nu se știe exact când va primit tratamentul necesar pacienților aflați în stare gravă.

„Noi am cerut Remdesivir pe 14 octombrie, am făcut o adresă către DSP, care centralizează solicitările din județ și le trimite la București. Noi am cerut 150 de flacoane de Remdesivir pe lună, acum să vedem cât o să primim. Nu avem probleme cu celelalte medicamente din schema de tratament”, a spus Dan Stana.

Pentru pacienții COVID, Spitalul Slatina are 80 de paturi în Blocul Medicală, opt paturi fiind disponibile la ATI, sectorul COVID.

Dacă Remdesivir nu poate fi inclus de către medicii de la Spitalul Slatina în schema de tratament, unitarea medicală din Caracal are pe stoc medicamentul.

„Noi avem Remdesivir, ne lipsește Tocilizumab, dar s-a făcut o solicitare pentru acest medicament, așteptăm să vedem dacă vom primi” a spus managerul Spitalului Caracal, Cătălin Tudor.

La acest moment, 84 de pacienți primesc tratament de specialitate la Spitalul Caracal, 16 olteni fiind internați la ATI. Secția de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Caracal are 17 locuri disponibile.

Prefectul de Olt s-a implicat în rezolvarea crizei de medicamente

Prefectul de Olt, Florin Homorean, s-a implicat în rezolvarea crizei medicamentelor atât de necesare pacienților confirmați cu virusul SARS-COV2, în condițiile în care numărul oltenilor diagnosticați cu COVID-19 crește de la o zi la alta.

„Solicitările pentru alocare de medicamente se fac de către spitale prin intermediul DSP Olt către Ministerul Sănătății. Cererile sunt onorate pe baza evaluării pe care o face Ministerul Sănătății. La Spitalul Municipal Caracal au fost perioade în care le lipseau anumite medicamente specifice tratării infecției COVID. În urmă cu aproape două săptămâni, am avut o videoconferință cu MAI, Ministerul Sănătății, DSP-urile din țară. Înainte de videoconferință am vorbit cu managerii celor două spitale și cu cei de la DSP Olt dacă sunt solicitări, dacă au nevoie de medicamente. La acel moment, Spitalul Slatina avea, iar Spitalul Caracal ne-a ridicat problema că nu are suficiente medicamente, făcuseră solicitări și nu primiseră. Eu am ridicat problema în videoconferința cu miniștri. Între timp, Caracalul a primit aceste medicament, mai urmează să primească și altele. La Slatina s-au epuizat și urmează să primească după procedura prevăzută de Ministerul Sănătății. În continuare, prin intermediul DSP Olt, o să apelăm la Ministerul Sănătății să obținem medicamente”, a spus prefectul de Olt.

Remdesivir a fost autorizat pentru a fi folosit temporar în tratamentul COVID-19 în 50 de țări la nivel mondial, în prezent fiind efectuate studii clinice de faza a treia pentru a se evalua siguranța și eficiența medicamentului.