Ziua Limbii Române, sărbătorită de Asociația ”Liga Scriitorilor” Filiala Olt

0
104

Pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării calităţii limbii române şi pentru a-i sprijini pe românii din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi identitatea naţională, ziua de 31 august a fost proclamată, prin legea 53/2013, drept Ziua Limbii Române.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.
În această zi de mare importanță pentru români, Asociația ”Liga Scriitorilor” Filiala Olt, în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Ion Minulescu” din municipiul Slatina au marcat sărbatoarea Limbii Române printr-un eveniment de mare anvergură: lansarea volumului de poezii ”Deși, târziu” de Grigore Călin, dar și decernarea premiilor concursului ”Din dragoste pentru Limba Română”.
Fericiții căștigători sunt:
Poezie: Matei Maria – Cerasela (premiul I); Ion Anuța (premiul al II-lea); Cazan Karolla Titziana (premiul al III-lea)
Epigrama și parodie: Nicolae Gont (premiul al II-lea)
Jurnalism: Marineanu Ștefania (premiul al II-lea)
Cristică literară: Manuela Cerasela (premiul al III-lea)
Proză: Valerian Iliescu (premiul I), Mihai Petrescu (premiul I)
Teatru: Victor Constantin și Valerian Iliescu (premiul I)