Legumicultorii olteni, adresă către ministrul Agriculturii

0
391

Fermierii olteni solicită prelungirea termenului pentru depunerea documentelor de valorificare a producției de roșii. Cultivatorii din bazinele legumicole își doresc ca termenul să fie prelungit cu o lună, de la 15 iunie, la 15 iulie. Adresa a ajuns pe masa ministrului Agriculturii, Adrian Oros, marți, 9 iunie.

„Solicităm prelungirea urgentă a Programului Tomata până pe 15 iulie avându-se în vedere condițiile climatice dificile cu care s-au confruntat cultivatorii de tomate din spații protejate, amplificată și de situația COVID-19. Totodată, această măsură ar conduce la valorificarea la maximum a investiției în această cultură, oferind în piață tomate românești o perioadă mai lungă de timp, evitând-se prin aceasta apariția fraudelor sau a implementării unor procedee de maturare forțată a producției care nu întotdeauna sunt în beneficiul consumatorului, dar și la bugetul de stat prin valoarea adăugată pe lanțul de comercializare. Am lega prin aceasta măsura producția de tomate din spații protejate cu cea de câmp, creând continuitate în producție și menținerea pieței cu produse autohtone, în defavoarea importurilor”, se arată în comunicatul Uniunii Salvăm Țăranul Român din care face parte și Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, condus de Ion Păunel.

Legumicultorii spun că în mai și la începutul lunii iunie au fost temperaturi scăzute pentru această perioadă a anului, lucru care a afectat în mod serios cultura de tomate în solarii, mai ales prin fenomenul de avortare a florilor și slaba polenizare. Acest lucru afectează și cantitativ producția, pierderile fiind de peste 30 la sută.

Fermierii susțin că au lăsat și o a patra inflorescență, dar care nu va putea fi recoltată până la 15 iunie, termenul prevăzut de Schema de ajutor de minimis pentru tomate.

Anul 2020 este primul an în care autoritățile au solicitat comercializarea a minimum trei kilograme de tomate pe metrul pătrat, iar termenul de valorificare a cantității minime a rămas tot 15 iunie.

Peste 5.600 de fermieri din județul Olt s-au înscris, în acest an, în Programul Tomata și așteaptă subvenția de 3.000 de euro.