ANCHETĂ. Curtea de Conturi Olt, „frizerul” primăriilor. Goga ignoră ordonanțele militare

0
1839

Curtea de Conturi Olt derulează, în această perioadă, acțiuni de control la mai multe instituții din județ, deși aceste verificări ar fi trebuit suspendate pe perioada Stării de urgență. Conform unor surse, specialiștii Curții de Conturi Olt merg la instituțiile publice, unde solicit documente. Echipamentele de protecție ar lipsi și ele. Așa s-a ajuns ca mulți șefi de instituție din județ să asocieze Curtea de Conturi Olt cu un veritabil frizer.

Directorul Curții de Conturi Olt, Adrian Goga, a precizat că 99 la sută din controalele din această perioadă se derulează doar online și că deplasarea la sediile instituțiilor se face în cazuri excepționale.

„Noi avem în programul de activitate acțiuni la o serie de entități, însă 99 la sută din acțiuni se desfășoară la sediul instituției noastre. Nu se deplasează nimeni acolo decât în situații excepționale, o data pe săptămână sau la două săptămâni. Suntem în acțiuni la Direcția Agricolă Olt, la Caracal, la Optași Măgura și Traian. La Direcția Agricolă Olt totul se desfășoară online, la fel la CJ Olt, la Optași Măgura mâine, 30 aprilie, se termină acțiunea, la fel ca și cea de la Traian. Numai Caracal are termen până în luna mai. De la noi merg o data pe săptămână, chiar la două săptămâni la instituții, când datele și documentele nu pot fi transmise online. Noi solicităm documentele online, am făcut adrese prin care am solicitat să fie pregătite documentele în format electronic pentru a putea fi puse la dispoziție echipelor de control, pentru a evita deplasarea și contactul direct. Nu cred că merg acolo să pună presiune sau că se duc fără măști și mănuși, nu cred. În zilele în care ne întâlnim la sediu, toată lumea poartă mască, au mănuși, suntem dotați cu astfel de echipamente de protecție”, a spus Adrian Goga.

Acesta este contrazis însă de primarul din comuna Traian, Marian Negrilă. Controlul la Traian a avut loc la sediul primăriei, unde specialiștii Curții de Conturi Olt au verificat documente.

„Nu au venit în fiecare zi la primărie, dar au venit. Au venit cu măști, au avut camera lor, nu au intrat în contact cu ceilalți. Au intrat în contact doar cu contabila. Au venit, au controlat, am prezentat documente. Nu le-am transmis online. La mine așa au procedat, nu știu cum au procedat în altă parte. Au stat câteva ore, nu au stat toată ziua pe cap”, a spus primarul.

Curtea de Conturi face control și la Primăria Caracal. Prin purtătorul de cuvânt, city managerul municipiului Caracal, Cristina Pencu, a transmis că aceste informații nu sunt de interes public, ignorând astfel legislația în vigoare privind accesul la informații publice.

Medicul șef al DSP Olt, Marinela Madan, a precizat pentru Gazeta Oltului că astfel de controale ale Curții de Conturi ar fi trebuit să fie suspendate în această perioadă cu risc epidemiologic. Mai mult de atât ordonanțele militare fac referire la sistarea unor astfel de controale pe perioada Stării de urgență.

„Curtea de Conturi și alte instituții trebuie să înceteze activitățile de control, mai ales că ordonanțele militare au făcut referire la aceste lucruri. Sub nicio formă aceste instituții nu trebuie să facă control, să manipuleze documente. Este foarte grav dacă nu poartă măști de protecție”, a spus Madan.

După Ordonanța Militară nr.1, Plenul Curții Naționale de Conturi a dispus ca, în această perioadă, toate auditele, controalele să se facă numai online și doar la sediul curților de conturi. Astfel, la Olt s-a încălcat grav legea. Din informațiile noastre, șeful Curții de Conturi Olt, Adrian Goga, i-a obligat să plece în teritoriu pentru a nu pierde…sporurile. Alte județe au respectat legea.