Investiție fără precedent în istoria județului Olt, derulată de CAO

0
1610

Cătălin Ușurelu, directorul general al Companiei de Apă Olt a ținut, marți, 26 noiembrie 2019, în sala de ședințe a instituției,  o conferința de presă care a avut ca temă proiectele cofinanțate din Fondul de Coeziune prin ”Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020” și anume: “Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt, în perioada 2014-2020” și ”Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”.

În data de 19 noiembrie, Compania de Apă Olt a semnat cu Ministrul Fondurilor Europene Contractul de Finanțare nr. 273/19.11.2019 privind ”Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă uzată din județul Olt în perioada 2014/2020”, în valoare totală de 241.076.986 euro, din care contribuție neramburasbilă (85%), restul finanțării fiind asigurată de la bugetul național (13%) și bugetul local (2%).

Perioada de implementare a Proiectului este de 84 luni, dintre care 36 de luni PND, investițiile urmând a fi realizate prin 26 contracte de lucrări, 7 contracte de furnizare și 4 contracte de servicii.

„Valoarea contractului este de 241 de milioane de euro, mare parte din finanțare fiind asigurată de Uniunea Europeană- 86%. Restul sumei este plătită din bugetul de stat și o contribuție de 2% din partea autorităților locale. În urma HG 667, emisă recent, și CAO va avea o cotă de 6%, respectiv 14 milioane de euro. Acest proiect a început în urmă cu aproximativ trei ani. Noi tot lucrăm la el, sunt investiții așteptate, care vor avea loc în 25 de UAT-uri, incluzând toate cele 7 orașe beneficiare”, a declarat Cătălin Uşurelu.

Proiectul are ca scop continuarea dezvoltării infrastructurii de apă și apă uzată, prin creșterea gradului de colectare și tratare a apelor uzate, respectiv prin creșterea gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației în 25 de UAT-uri (Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Dăneasa, Scornicești, Potcoava, Piatra-Olt, Găneasa, Gostavățu, Băbiciu, Scărișoara, Dobrosloveni, Fărcașele, Izbiceni, Giuvărăști, Tia-Mare, Rusănești, Serbănești, Crîmpoia, Vișina, Bălteni, Perieți, Schitu).

„Avem pregătit un prim calup de lucrări: asistența tehnică și managementul contractului și încă 5 contracte de lucrări: stațiile de tratare de la Slatina și Balș și încă trei contracte: Drăgănești-Dăneasa, Piatra-Olt- Găneasa și Vișina. Acestea vor intra primele în procedură de atribuire, urmând ca pe parcurs, până la finalul lunii decembrie, toate cele 25 de contracte urmând să fie în procedură de atribuire, iar în primăvară să avem șantierele deschise”, a mai declarat Uşurelu.

Principalele rezultate așteptate sunt:

pentru sistemul de alimentare cu apă: rețeaua de distribuție apă potabilă nouă (220,72 km), reabilitare rețea de distribuție apă potabilă (96,58 km), surse de apă noi (30 unități), surse de apă reabilitate (79 unități), aducțiune nouă (10,46 km), reabilitare aducțiune (53,25 km)stații tratare apă noi (9 unități), reabilitare rezervoare înmagazinare (6 unități), stații de pompare apă noi (13 unități), reabilitare stații pompare (6 unități).

pentru sistemul de canalizare: rețeaua de canalizare nouă (259,08 km), reabilitare rețea canalizare (37,87 km), conducte refulare noi (64,41 km), stații de pompare apă uzată noi (156 unități), reabilitare stații de pompare apă uzată (10 unități), stații de epurare apă uzată care deservesc aglomerări cu peste 10.000 p.e. (3 unități), stații de epurare apă uzată care deservesc aglomerări sub 10.000 p.e. (7 unități), extinderea facilităților de depozitare nămol tratat și reabilitare infrastructură transfer apă uzată – SEAU Slatina (1 unitate), sistem SCADA (1 unitate).

În Slatina, peste 26 de kilometri din rețeaua de apă vor fi reabilitați, iar aceasta se va extinde cu 10 kilometri. Stațiile de pompare Salcia și Nicolae Bălcescu vor fi echipate cu filtre rapide pentru reducerea amoniacului și potabilizarea apei. Rețeaua de canalizare din Slatina se va extinde cu peste 23 de kilometri. Vor fi reabilitate patru stații de pompare a apei uzate și vor fi construite alte 22 de noi stații, iar lângă Stația de Epurare Slatina se va construi o platformă acoperită pentru depozitarea nămolului de 7.600 mp. Una dintre cele mai importante investiții pe fonduri europene este Stația de tratare a apei care va fi construită la Slatina, o adevărată uzină de 10 milioane de euro.

La Caracal, Compania de Apă Olt va reabilita cu fonduri europene 53 de kilometri din rețeaua de apă și o va extinde cu 7,4 kilometri. Vor fi reabilitate 58 de foraje, dar și stațiile de pompare Redea, Anton Pann, Preuzinal. Rețeaua de canalizare din Caracal se va extinde cu 18,26 de kilometri și se vor reabilita alți 13,66 kilometri. De asemenea, va fi construită o stație de epurare nouă și opt stații de pompare a apei uzate.

Și la Corabia va fi construită o stație de epurare nouă și va fi extinsă rețeaua de alimentare cu apă cu 17,19 kilometri. De asemenea, vor fi construite două stații de tratare  și câte o stație de pompare în cartierele Tudor Vladimirescu și Vârtopu. Rețeaua de canalizare se va extinde cu 31,15 kilometri, iar alți 15 kilometri vor fi reabilitați.

Investițiile Companiei de Apă Olt vor continua și în Scornicești, Potcoava, Drăgănești Olt și Piatra Olt unde se vor extinde rețele de apă și canalizare și se vor construi noi stații de pompare ape uzate.

În cadrul acestui proiect cu finanțare europeană, Compania de Apă Olt va accesa fonduri europene și pentru investiții în rețelele de apă, canalizare, stații de tratare a apei și stații de pompare a apei uzate pentru 17 comune din județul Olt.