Amenzi record pentru muncă la negru în Olt

0
883

Patronii a trei societăţi din Caracal, Izvoarele și Drăgănești-Olt au fost identificaţi, în primele șapte luni, de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă de muncă  fără forme legale de angajare. Cei trei patroni s-au ales cu amendă în valoare de 200.000 de lei, fiecare.

2 miliarde ROL este cea mai mare amendă contravenţională aplicată, în primele șapte luni ale anului, de inspectorii Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt. Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, în urma verificărilor, inspectorii au amendat trei firme din Olt  întrucât desfășurau activități cu persoane fără a le fi încheiat contracte în forma scrisă.  Cei trei angajatori foloseau în total 40 de persoane fără forme legale de angajare.

Este vorba despre o firmă din Caracal ce prestează activități de pază și protecție pe raza județului Olt care a fost amendată, cu 200.000 RON (2 miliarde ROL), după ce a fost depistată cu 15 muncitori la negru, o societate de confecții textile din Izvoarele care a primit aceeași sancțiune, după ce a fost identificată cu 13 persoane la negru și o societate din Drăgănești- Olt ( care are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor), care a fost sancționată cu amendă de 200.000 de lei, pentru că folosea 12 persoane pentru care nu avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Mai mult, firmele au fost obligate să încheie contractele de muncă pentru toţi angajaţii depistaţi lucrând la negru. Dat fiind valoarea mare a amenzilor cele trei firme au contestat în instanță sancțiunile. Patronii celor trei firme speră, în acest fel, ca prin sentinţele date de magistrați să le fie diminuate amenzile sau chiar anulate.

De altfel, cele mai multe procese verbale de contravenţie atacate în instanţă de către angajatorii sancţionaţi sunt pentru muncă la negru. Șeful ITM Olt, inspectorul şef Cristian Ungureanu,  susține că, majoritatea proceselor de acest fel sunt pierdute de către cei care le atacă în instanţă şi, sunt obligaţi să plătească amenzile primite, plus cheltuielile de judecată. Acest lucru demonstrează temeinicia actelor de control întocmite de către inspectorii de muncă. În cazul în care angajatorii nu fac dovada contestării sancţiunilor, ITM înaintează aceste procese verbale de contravenţie Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt pentru executare silită.