Festivalul „Căluşul Românesc” de la Slatina, o tradiție de 21 de ani

0
918

Cea de a XXI-a ediţie a Festivalului Naţional „Căluşul Românesc” a debutat, miercuri, la Slatina, călușari, dansatorii şi instrumentiştii din aproape toate colțurile țări și din străinătate oferind demonstraţii artistice la Inspectoratul Şcolar, Primăria Slatina şi Consiliul Judeţean.

 Slatina redevine, pentru câteva zile capitala căluşului cu prilejul Festivalului Naţional „Căluşul Românesc”. Evenimentul se va desfăşura în perioada 18-22 iunie, slătinenii și nu numai fiind aşteptaţi să vadă spectacolele pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

Participă formaţii de căluşari, căluşeri şi căiuţi ale copiilor din mai multe judeţe: Alba,Argeș Bistrița-Năsăud, Brăila, Bacău,  Dolj, , Gorj, Hunedoara, Sibiu, Suceava, Botoşani, Iaşi, Tulcea și Maramureş. Formaţii din judeţul Olt, din localităţile:  Corabia, Scornicești, Piatra-Olt, Brastavățu, Brebeni, Bobicești, Bălteni, Corbu, Fărcașele, Giuvărăşti, Ghimpețeni, Gostavățu, Tia Mare, Traian, Mărunței, Izbiceni, Dobrun, Dăneasa, Sâmbureşti, Perieţi, Brâncoveni, Cezieni, Morunglav, Sârbii-Măgura, Osica de Jos, Coloneşti, Dobroteasa, Mărgineni, Şerbăneşti, Osica de Sus, Pârşcoveni, Poboru, Curtişoara, Dobrosloveni, Oporelu, Şopârliţa, Slatina, Pleşoiu, Pârșcoveni, Gârcov, Vișina, Vâlcele, Valea Mare, Vișina Nouă, Voineasa, Radomirești, Teslui, Strejești, Schitu și Văleni.

Festivalul a început miercuri dimineaţă, cu vizite şi demonstraţii artistice la sediul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Olt, Primăriei Municipiului Slatina şi Consiliului Judeţean Olt.

 

Primarul municipiului Slatina, Emil Moț, le-a mulţumit celor prezenţi pentru reprezentaţiile oferite.

Dragii mei bine ați venit la Slatina. Vă doresc zile frumoase și mult succes la concursul nostru. Vă felicit și pe voi copii și pe dumneavoastră profesorii. Este a 21 ediție a acestui concurs. Domnul director Iliuță Brăileanu, de la Palatul Copiilor, ca de obicei la superlativ a reușit să aducă la Slatina cei mai frumos și cei mai buni din punct de vedere al artei populare, al portului popular, al dansului și ați văzut copii sunt superbi, extraordinari. Le doresc tuturor mult succes în zilele care urmează la concursul care  se va desfășura și îmi doresc aici la Slatina să se simtă foarte bine. Concursul va continua în fiecare an. Avem oameni iubitori de cultură aici la Slatina care se ocupă de acest lucru și noi sperăm și de fapt suntem convinși că în fiecare an acest concursul va fi din ce în ce mai puternic și va avea din ce în ce mai mulți candidați”, a precizat Moț.

La sediul CJ, dansatorii au fost primiţi de preşedintele CJ Olt Marius Oprescu şi de vicepreședintele Virgil Delureanu.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a ținut, la finalul reprezentaţiei, să-i felicite pe tinerii dansatori, dar și pe îndrumătorii acestora că duc mai departe tradițiile poporului român.

„ Momente frumoase ca de fiecare dată.  Așa cum știți în ultimii ani evenimentele au crescut. Dacă acum doi ani de zile am intrat în Cartea Recordurilor cu cel mai mare dans de căluș, anul trecut a fost ediția aniversară. Știți foarte bine  acel eveniment pus în scenă de către toți dansatorii din toată țara și invitații din străinătate. Înțeleg că și anul acesta este un eveniment deosebit. Țin să felicit copii pentru faptul că duc mai deprarte tradițiile dar și pe îndrumătorii și profesorii lor pentru că au grijă să învețe aceste lucruri. Felicit Palatul Copiilor și pe domnul director pentru că reușește de fiecare dată de 21 de ani să transforme Slatina de Rusalii în capitala dansului popular românesc”, a declarat Oprescu.

 

Dacă la prima ediţie a Concursului Naţional „Căluşul Românesc” desfăşurată în anul 1998 participau 250 de concurenţi, la manifestările din acest an vor participa aproape 2.500 de tineri dansatori de jocuri populare din mai multe județe ale țării.

  Sunt veniți  peste 800 de participanți din țară. Vor fi, în total, aproape 2.500 de copii . Sperăm, am trimis fax-uri la Doamne Doamne, nu am primit confirmarea că nu va ploua, dar sperăm că timpul va ține cu noi, a declarat directorul Palatului Copiilor Slatina, Ilie Brăileanu. Invitatul special al festivalului din acest an este Ansamblul de cântece și dansuri Mazurian „ELK” din Polonia. De asemenea, la festival este prezent și Ansamblul folcloric ”OPINCUȚA” din Republica Moldova.

După amiază, de la ora 18.00, a avut loc o paradă a portului popular pe traseul Mac Auto (Str.Tunari) – B-dul  A.I.Cuza  – Magazinul Winmarkt (Oltul) –  Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor . Deschiderea oficială a concursului a avut loc 19.00, când participanții  au realizat un tablou coregrafic intitulat ”Călușul unește România !”, urmat de un spectacolconcurs pe scena construită în aer liber de pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. În paralel cu spectacolul principal, în fiecare zi, se va desfăşura un spectacol demonstrativ, la Fântâna Speranţei, Piaţa Zahana şi Piaţa Steaua.

Iată programul complet al festivalului:

Joi, 20.06.2019 

– ora  09,00 – 10,30  –  Spectacol demonstrativ – Fântâna Speranței

 Spectacol demonstrativ – Piața Zahana

                                     Spectacol demonstrativ – Piața Steaua   

– ora 09,30 – 13,00   –  Spectacol- concurs pe scena construită în aer liber, Esplanada  Casei de Cultură a Sindicatelor

– ora  13,00 – 14,00   –   Întâlnire cu reprezentanții tuturor formațiilor invitate cu   oficialitățile județului, în Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Olt

– ora  17,00      –   Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Esplanada

                                              Casei de Cultură a Sindicatelor

 

Vineri, 21.06.2019

 – ora 09,00 – 12,00  –  Vizite la edificii culturale din Slatina și din  județul Olt                     – ora 18,00         –   Festivitatea de premiere  – Gala laureaţilor

 

Căluşul, inclus pe lista patrimoniului imaterial universal

Obiceiul căluşului este o manifestare folclorică pitorească, dar şi o expresie a vieţii sociale, încifrând înţelesuri profunde asupra relaţiilor omului cu lumea înconjurătoare. La baza practicării obiceiului stă ceata, care se compune din cinci, şapte, unsprezece, treisprezece bărbaţi tineri, excelenţi dansatori şi rezistenţi la eforturi fizice susţinute. Jocul lor se face într-o ambianţă străveche, păgână. Organizaţi după o anumită ierarhie, cu personaje precum: vătaful – conducătorul cetei, Mutul şi stegarul, ei sunt uniţi prin legământul jurământului de a nu divulga secretul căluşarilor. Ca la vechile popoare, ei au un caracter de grup închis, de organizaţie secretă. La sfârşitul anului 2005, Căluşul a primit recunoaştere la nivel mondial, fiind inclus de către UNESCO pe lista patrimoniului imaterial universal. Datorită acestei includeri pe lista patrimoniului imaterial universal, Căluşul a ajuns să fie recunoscut drept un simbol identitar, o notă distinctivă a românilor.