Năravul din fire, n-are lecuire…

0
404

Un viciu persistent în viața noastră ar putea însemna o nărăvire la obiceiuri nu tocmai ortodoxe și chiar neobișnuite pentru majoritatea oamenilor. Furtul, hoția, escrocheria sunt năravuri ridicate la grad de mare artă în zilele noastre, n-au leac și când ai zis că le-ai dibuit și pedepsit… renasc cu și mai mare virulență.

Oare putem atribui acest fenomen și domnului primar suspendat al comunei Gostavățu, Olt? Marius Ștefan Popescu a fost angajat încă din tinerețe la Primăria Gostavățu în calitate de agent agricol, iar în 1999 a fost condamnat pentru comiterea infracțiunilor de fals și uz de fals la 6 luni de închisoare cu suspendare. Adică elibera certificate de producător contrafăcute unor piețari speculanți.

Cetățenii comunei, la acea vremea, s-au așteptat ca din această poveste penală să învețe ceva și să-și revizuiască comportamentul, să revină în rândul oamenilor cinstiți. Așa că, în 2004 i-au acordat sprijin și l-au ales primar, cu speranța că se va implica în dezvoltarea comunei.

Însă… încă din primele zile din noua funcție, primarul Popescu și-a arătat colții și i-a solicitat lui Cristian Ionescu, administrator al unei societăți din localitate, suma de 3.000 ron pentru a nu fi amendat că deține o ladă cu sucuri în fața magazinului. Totodată, i-a impus acestuia să aducă la sediul primăriei un frigider și o bicicletă.

Mai apoi a cumpărat din bugetul local o clădire care stătea să cadă și a transformat-o în sediul primăriei. Nu l-a costat decât 4,3 miliarde lei vechi. Să mai amintim că un var dat pe pereții unui grup sanitar a fost 3.000 lei, iar montatul unui gard în jurul unui teren de fotbal 30.000 lei?

Oamenii din localitate, ocupați cu munca terenurilor agricole pentru a-și menține un trai decent, n-au avut timp să observe ce făcea primarul sau să-i ceară socoteală pentru că încălca principii pentru care alții și-au dat viața. Au observat însă transformarea calității vieții edilului. Cum dintr-o căsuță amărâtă s-a ajuns la ”un palat” asortat cu o mașină de lux, renovarea apartamentului din Caracal, dar mai ales cum i-au dispărut subit din casă vreun… milliard și jumătate. Oare cum a reușit din salariul de funcționar să se descurce așa de bine?

Răspunsuri într-o ediție viitoare

R.S.