Știrbu: Despre cum PSD vrea să pesediseze şi domeniul cultural!

0
206

Fostul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, deputat PNL de Olt, a declarat luni că obiectivul PSD este să pesedizeze toate instituțiile publice.  Parlamentarul oltean susține că este strigător la cer cum PSD prin proceduri mișelești recurge la schimbarea oamenilor valoroși din conducerea instituțiilor, cu membri PSD de slabă factură. Remarca lui Știrbu vine după ce directorul general al Filarmonicii George Enescu, Andrei Dimitriu, a susţinut evaluarea anuală în faţa unei comisii din Ministerul Culturii, în urma căreia proiectul său de management a fost respins. În atare condiții managerul Filarmonicii se așteaptă să fie schimbat din funcție.

 Am citit cu surprindere în presa naţională că Directorul general al Filarmonicii   «George Enescu», Andrei Dimitriu, a fost supus unui abuz şi anume că după ce a susţinut evaluarea anuală în faţa unei comisii din Ministerul Culturii, managerul Filarmonicii George Enescu a obţinut o notă în urma căreia ar urma să îşi încheie mandatul.

Acest lucru se întâmplă după ce anul 2018 a fost unul prolific pentru instituţia pe care o conduce, o dată cu Centenarul Marii Uniri la Ateneul Român fiind sărbătoriţi şi 150 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii. Vestea respingerii proiectului de management a ajuns rapid la urechile oamenilor de cultură, care au semnat în grup o scrisoare deschisă şi o petiţie adresată ministrului Valer Daniel Breaz, exprimându-şi susţinerea faţă de Andrei Dimitriu.

În concluzie, PSD face ce ştie mai bine: pesedisează toate instituţiile publice. Singura calitate a celor puşi în funcţie este să pună în aplicare ideile partidului. Nu contează valoarea oamenilor care vor conduce prodigioasele instituţii de cultură, PSD vrea doar să cucerească orice funcţie. Și astfel, până şi zona culturală va fi ocupată de diverşi politruci care nu vor şti să managerieze spre performanţă instituţiile din acest domeniu.

Este strigător la cer cum de PSD, prin ministrul Daniel Breaz, s-a gândit să-l schimbe pe Andrei Dimitriu, după ce în ultimul deceniu, progresiv, activitatea bătrânei instituţii a devenit mai animată şi diversificată, readucând Ateneul la starea lui firească de centru radiant de cultură, aşa cum l-au gândit fondatorii săi.

Ministrul Culturii nu este breaz la conducerea instituţiei, ci doar în schimbarea prin proceduri mişeleşti de a schimba oameni valoroşi din conducerea instituţiilor culturale, cu membri PSD de slabă factură.

Este de neînţeles cum se poate evalua negativ un an managerial de o asemenea anvergură şi consistenţă şi consider această situaţie jenantă, care denotă o judecată ce nu are nimic de-a face cu criteriile profesionale.

Politica trebuie să tacă atunci când arta îşi spune cuvântul şi, de aceea, solicit ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, să dispună continuarea proiectelor actualului manager al Filarmonicii «George Enescu», până la încheierea legală a mandatului actual şi să nu altereze funcţionarea instituţiei”, a declarat parlamentarul de Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.