Sute de mii de ouă cu Fipronil din Olt, incinerate

0
236

Sute de mii de ouă contaminate cu Fipronil au fost ridicate de la o ferma avicolă din Olt, pentru a fi incinerate. Activitatea societății este monitorizată în continuare de inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, care mențin interdicția de comercializare a ouălor produse aici.

Ca urmare a alertei alimentare cu ouăle contaminate cu Fipronil provenite de la o fermă avicolă din județul Olt, până în prezent, din datele recepționate de la județele implicate, respectiv Olt, Argeș, Vâlcea, Dolj, Ilfov și municipiul București, a fost retrasă de la comercializare cantitatea de 174.086 bucăți ouă. Pentru toate loturile de ouă retrase de la comercializare, destinația este neutralizarea (incinerare în unități autorizate sanitar veterinar). De la ferma avicolă a fost dirijată  către unitatea de neutralizare autorizată sanitar veterinar, în vederea incinerării, cantitatea de 872.677 bucăți ouă , se precizează într-un comunicat al DSVSA Olt.

În data de 30 ianuarie 2019, medicii veterinari au prelevat probe de ouă și probe de țesut adipos (grăsime) de la păsările din efectiv, rezultatele buletinelor de analiză primite în seara zilei de 07.02.2019, fiind necorespunzătoare, respectiv la probele de ouă cu valori cuprinse între 0,019 -0,053, iar la cele de grăsime cu valori cuprinse 0,049-0,295 (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).

Se menține în continuare interdicția de comercializare a ouălor de către ferma avicolă.Toată producția de ouă obținută și aflată în stoc, respectiv cantitatea de 420.099 bucați ouă ( la data de 07.02.2019), se va dirija către neutralizare în unități autorizate sanitar veterinar”, se mai arată în comunicat.