Dezinteres la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. Angajator: „Oferim 2.200-2.500 lei, transport gratuit, plus tichete de masă. Nu știu ce vor mai mult”

0
963

Oferta angajatorilor la ediţia de toamnă a „Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi” de vineri, 19 octombrie 2017, a fost destul de „generoasă” având în vedere numărul posturilor vacante disponibile, nu mai puţin de 592, din partea celor 44 de angajatori, majoritatea însă pentru persoanele cu studii medii. Cu câteva minute înainte de deschiderea Bursei numărul celor dornici să-și găsească un loc de muncă era mai mic decât cel al angajatorilor. Ulterior numărul participanților la eveniment a mai crescut, dar chiar și așa interesul pentru Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți a fost unul extrem de scăzut.

Puţini tineri absolvenţi au catadicsit să vină vineri la Casa de Cultură a Sindicatelor, din Slatina, unde s-a desfăşurat bursa. Evenimentul organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, s-a terminat însă mult mai repede decât era prevăzut din lipsă de participanţi.

Tinerii absolvenţi de studii superioare au avut la dispoziţie aproximativ 35 din locurile de muncă disponibile, iar cei mai mulţi s-au declarat nemulţumiţi fie pentru că nu au găsit posturi în domeniile pentru care erau pregătiţi, fie pentru că nu aveau experienţa necesară cerută de angajator. De cealaltă parte însă, angajatorii s-au plâns de prezența slabă a persoanelor fără job, dar şi de faptul că cei mai mulţi dintre tineri au venit total nepregătiţi, fără un CV şi fără dorinţa de a afla ce presupun multe dintre posturile vacante.

Iată câteva dintre opiniile celor care au venit la bursă să îşi caute un loc de muncă: Eu am un job însă am venit mai mult să mă interesez poate găsesc ceva mai bun. Am până în 25 de ani, dar am fost la un angajator și mi-a spus că dacă lucrez nu poate să mă mai treacă pe listele dumnealor. Lucrez în prezent ca agent de pază. Mi-aș dori ceva pe profilul Facultății pe care-l urmez, ceva pe management. Momentan nu am găsit” ,a spus unul dintre tinerii prezenţi la eveniment.

O altă tânără, studentă la Facultatea de Inginerie Economică a venit la bursă cu gândul de a-şi găsi un loc de muncă part time. Am venit să studiez ofertele. Sunt studentă și aș vrea să lucrez part- ime în timpul Facultății. Studiez «Inginerie Economică în Agricultură». Un alt tânăr ieşit de curând de pe băncile şcolii a venit foarte hotărât să-și găsească o slujbă la Bursă și se pare că norocul i-a surâs. Am terminat recent școala. Mi-aș dori vorbitor limba engleză avansat. Pentru asta am venit, pentru translator, ceva de genul acesta. Da, am găsit. Acum aștept să definitivez”, a spus Alin Ionel Căpățână , în vârstă de 18 ani.

O altă persoană, trecută de prima tinerețe, a venit să-și încerce norocul la Bursa pentru absolvenți, în speranța că va găsi ceva de lucru, după ce societatea la care a lucrat până mai de curând a fost nevoită să-l trimită în șomaj. Strungar aș vrea, dacă aș găsi. Am lucrat la Pulsor și de două luni ne-a băgat în șomaj. Nu contează că locul de muncă este în Slatina sau Scornicești, dar important este să fim mai mulți să avem transport asigurat. Suntem în jur de 15 inși care am fost trimiși în șomaj și am venit cu toții. Am 56 de ani. E cam greu pentru noi la această vârstă să ne mai găsim un loc de muncă, iar tineretul în niciun caz nu se înghesuie să muncească. Experiență am, nu este o problemă. Am lucrat și frezor și strungar și rectificator”, a spus bărbatul disponibilizat de curând.

În cadrul acestei acţiuni au fost amenajate şi standuri separate pentru activităţi de informare şi consiliere privind formarea profesională şi medierea posturilor vacante în Uniunea Europeană, prin EURES. De asemenea, Centrul Militar Județean  Olt a avut un stand la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, în care și-a prezentat oferta.

Directorul executiv al AJOFM Olt, Constantin Cîtu, a declarat că din păcate oferta Ministerului Învățământului, la nivel local, nu este bine sincronizată cu piața muncii. Tocmai de aceea AJOFM încearcă să vină în sprijinul tinerilor prin formarea lor profesională. Cred însă că nu este bine sincronizată oferta Ministerului Învățământului, la nivel local , mă refer, în zona noastră și tocmai de-asta noi venim în sprijinul lor cu partea de formare profesională. Avem peste 50 de meserii în care suntem autorizați atât noi, cât și Centrele de Formare Profesională cu care noi colaborăm, Doljul și Vâlcea, și încercăm să-i ajutăm pe tineri. Am văzut în ultima perioadă că sunt cerute meserii cum ar fi de: mecanici auto, electricieni auto, care sunt puține pe piața muncii, dar noi avem asta și putem să-i ajutăm, suntem calificați în domeniile acestea”, a spus Cîtu.

În pofida avantajelor financiare oferite de către unii angajatorii, aceștia se plâng că nu găsesc forță de muncă. Spre exemplu reprezentanta unei fabrici de tricotaje din Slatina spune că ceea ce se întâmplă de câțiva ani pe piața muncii este un paradox. Deși facilitățile oferite de firma la care activează sunt atractive, societatea nu găsește forță de muncă. O persoană s-a arătat interesată de oferta noastră de lucru. A zis ca va veni luni la sediul firmei, să se prezinte la un interviu, să-i prezentăm condiţiile de muncă şi de salarizare. Să sperăm ca va rămâne la noi. Obiectul activităţii este producţie de tricotaje, este o firmă care funcţionează de 27 de ani în Slatina, avem nevoie de 50 de persoane cel puţin, lucrăm doar pentru export, iar comenzile ne depăşesc. Nu putem să acoperim, avem multe comenzi, iar personalul este puţin. Lucrez de 20 de ani, și  vreau să vă spun că de câțiva ani, de 5-6-7 ani, foarte greu găsim personal. Pleacă la căpşuni, Spania, Italia, după aceea curentul Pirelli, Bekaert… Mai greu vin la noi, deşi ce facem noi este o muncă specific feminină. Vreau să vă spun că este o muncă foarte frumoasă pentru femei, condiţiile de muncă sunt extraordinare, avem o hală foarte bine pusă la punct, mediul de lucru este plăcut, dar nu găsim personal. Salarizarea este pe măsură, se porneşte de la un minim pe economie, pentru că-i formăm la locul de muncă, şi tichete de masă, până undeva la 2.200-2.500 lei şi tichete de masă. Acordăm transport gratuit pe local, transport gratuit în exterior, dar degeaba. Nu ştiu ce vor mai mult”, a spus Dumitra Rotaru, reprezentanta fabricii de tricotaje din Slatina.

La bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi au fost prezenți și elevi ai clasele terminale ale Colegiului Economic „P.S. Aurelian”. Unii dintre tinerii acestei instituţii de învăţămând lucrează în perioada verii la terase, iar în weekend-uri part-time.

În final, din cele  446 de persoane participante la eveniment au fost selectate pentru interviu/probă de lucru 124. În acelaşi timp cu Bursa de la Slatina, AJOFM a organizat o bursă şi la Caracal.