Autoritățile pregătite să dea piept cu iarna. Deszăpezirea se va face doar cu sare și clorură de calciu

0
664

La iarnă, deszăpezirea pe drumurile naționale din Olt aflate în administrarea Secției Drumuri Naționale (SDN)  Slatina se va face doar cu sare și clorură de calciu. Directorul adjunct al SDN Slatina, Victoria Mitrache, a anunțat în cadrul Colegiului Prefectural că iarna aceasta la deszăpezirea arterelor naționale din județul Olt nu se va mai folosi nisip. În plus, în acest an, în municipiul Slatina va fi montat un depozit cu sare, de tip balon.

 Reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale Slatina şi cei ai Consiliului Judeţean (CJ) Olt au prezentat, marţi, în cadrul Colegiului Prefectural, situaţia pregătirii în vederea intervenţiei pe drumuri, în caz de ninsori. În deschiderea ședinței prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, a ținut să sublinieze faptul că majoritatea primăriilor din județ deja și-au făcut stocurile de material antiderapant. De asemenea, mai mult de jumătate din unitățile administrative dispun de utilaje proprii pentru deszăpezire. Deja am solicitat tuturor primăriilor din județul Olt stadiul în care sunt cu pregătirile pentru sezonul de iarnă, dacă au utilajele puse în ordine pentru sezonul de iarnă , au material antiderapant. Deja am început să primim aceste informări de la peste jumătate din primării. Din aceste informări am constatat că multe primării încearcă să realizeze acțiunile de deszăpezire cu utilaje proprii lucru care ne bucură având în vedere că nu necesită cheltuieli suplimentare și și-au făcut stocurile de material antiderapant, a spus prefectul Neacșu.

  Potrivit raportului prezentat de directorul adjunct al SDN Slatina, Victoria Mitrache, materialul antiderapant existent în prezent în bazele de deszăpezire ale secției se prezintă astfel : sare în procent de 31% (2.195 de tone sare) și clorura de calciu în procent de 13% (5 tone). Conform normativului, până la 30 noiembrie 2018, trebuie asigurat un stoc de material antiderapant în proporţie de 35%, iar până la 31 decembrie, în proporţie de 75%, urmând ca diferenţa de până la 100% să se aprovizioneze în trimestrul I din 2019. Pentru iarna 2018-2019, nu se vor mai aproviziona cantităţi de nisip. Pentru iarna 2018-2019 avem încheiate contracte de aprovizionare cu materiale antiderapante, dar un fapt important este că nu se va aproviziona nisip. S-au întocmit adrese pentru obținerea acordurilor proprietarilor de terenuri acolo unde se vor amplasa panourile parazăpezi în lungime de 10.110 metri liniari. Termenul de montare a panourilor este 1 decembrie 2018, mai ales în zonele predispuse la înzăpezire. Avem acord cadru care este valabil și anul acesta. SDN Slatine deține 14 utilaje proprii pentru deszăpezire. Conform planului de iarnă se vor închiria  37 de utilaje de deszăpezire și 17 la cerere în caz de nevoie. În plus se va monta un depozit cu sare, tip balon, cum sunt baloanele pentru activități sportive. Se va monta la Slatina. Acesta va avea dimensiuni de 12 pe 9 cu 6 metri înălțime. El nu o să fie plin până sus. Deocamdată avem numai unul la Slatina. Sperăm ca anii viitori să putem să montăm la toate bazele care nu au depozit acoperit știut fiind faptul că orice material antiderapant uscat este mult mai bun decât unul ud, fie că este sare, fie că este nisip, a precizat directorul adjunct al SDN Slatina, Victoria Mitrache.

În ceea ce privește drumurile județene, directorul executiv din cadrul Consiliului Județean Olt, Cornel Motoi, a precizat că pregătirile pentru iarna 2018-2019 se află în faza de încheierea a contractelor. Suntem în faza I a pregătirilor, faza în care urmează încheierea contractelor. Avem sumele alocate, se știu unitățile care participă la deszăpezire. După cum se știe avem un acord cadru pe 4 ani, care este valabil până la anul. Suprafața județului este împărțită în patru zone. Fiecare unitate acționează pe câte o zonă astfel încât intervențiile să fie mai rapide. Urmează ca în jur de 1 noiembrie contractele deja să fie înmânate la constructori. În perioada 1-15 noiembrie noi verificăm  dacă îndeplinesc condițiile avute în acordul cadru, adică ce utilaje au , cum stau cu antiderapantul și după 15 noiembrie intră în vigoare acest contract pentru care ei și-au asumat răspunderea. Sperăm să nu fie probleme”, a precizat Motoi.

La nivelul județului Olt există un număr de 41 de drumuri județene cu o lungime de 1.043 de kilometri.