Noua lege a pensiilor le oferă mai mulți bani și acestor persoane!

0
679

Proiectul de lege cu privire la sistemul public de pensii se află în dezbatere la Ministerul Muncii. Acesta va aduce schimbări și la nivelul indemnizației pentru însoțitorii pensionarilor de invaliditate.

Persoanele încadrate la gradul 1 de invaliditate și care sunt pensionate au dreptul de a primi, în afara pensiei, o indemizație pentru însoțitor. Indemnizația este fixă, potrivit proiectului de act normativ.

Dacă acest proiect s-ar aplica astăzi, indemnizația ar fi 50% din salariul minim brut, adică 950 lei pe lună. În prezent legea calculează diferit indemnizația pentru însoțitor. Aceasta este 80% din punctul de pensie, care acum este de 1,100 lei. Asta înseamnă că, în prezent, o persoană pensionată pe caz de boală primește 880 lei pe lună pe lână pensie.

Proiectul noii legi nu se aplică momentan. Legea ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2021, însă acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial, potrivit Capital.

Sursa: www.bugetul.ro