Femei singure din Olt, înfiem copii

0
1167

Persoanele singure, care din diverse motive nu şi-au găsit jumătatea şi nu se simt împlinite sufleteşte, pot umple golul din viaţa lor prin adopţia unui copil. În ultimii cinci ani, peste 20 de femei singure din Olt au adoptat un copil.

Potrivit prevederile Legii 273/2004, orice persoană poate adopta, dacă întruneşte condiţiile prevăzute de lege, chiar dacă vorbim de un bărbat celibatar sau o femeie singură. De la apariţia legii, însă, niciun bărbat din Olt nu a solicitat atestarea ca persoană aptă să adopte. Cu toate acestea, femeile au fost mai îndrăzneţe, chiar dacă se spune că este mai greu pentru o femeie să se descurce singură. De reţinut ar fi faptul că nu există o limită de vârstă până la care persoanele singure pot înfia un copil.

„În perioada 2013 – 2017, nu mai puţin de 20 femei singure au adoptat copii, dintre care patru în 2013, cinci în 2014, cinci în 2015, trei în 2016 și cinci în 2017, cu mențiunea că nu toate adopțiile din 2017 au fost finalizate, în sensul că nu au fost identifuicați copii cu vârste mici. De asemenea, de la începutul acestui an o persoană a fost atestată pentru adopție, iar o alta este în curs de atestare”, a precizat Oana Constantin, şef Birou Adopţii şi Postadopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt. Profilul femeilor singure  care au adoptat în Olt arată că acestea au vârste între 40 şi 45 de ani, toate sunt independente financiar şi cu serviciu stabil şi nu au fost căsătorite niciodată, cu excepţia unui singur caz. Cele mai multe au studii superioare şi locuiesc singure, cu excepţia unui singur caz în care persoana locuieşte la acelaşi domiciliu cu părinţii.

Persoanele care adoptă singure trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de fond prevăzute de Legea numărul 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei: să nu fie condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de pornografie infantilă şi infracţiuni privind traficul de droguri; să nu prezinte boli psihice sau cronice transmisibile; să prezinte condiţii de locuit şi economice corespunzătoare; să prezinte garanţii morale şi să aibă abilităţi parentale.

În acest moment, în judeţul Olt, sunt adoptabili 141 de copii din care 16 au fost declarați în anul 2018. De asemenea, de la începutul anului, nu mai puţin de nouă de familii au fost atestate pentru adopţie, iar în curs de evaluare mai sunt zece familii. În prezent, numărul adopţiilor la nivelul judeţului este în uşoară creştere faţă de anii anteriori, de la începutul acestui an fiind finalizate deja cinci adopţii, dintre care trei copii cu vârsta între trei și patru ani și doi copii cu vârsta între zece și unsprezece ani. Asta şi pentru că din 12 august 2016 procesul de adopţie a fost simplificat, venind atât în sprijinul celor care îşi doresc să fie părinţi, cât şi al copiilor din sistem. Totodată, o altă modificare o constituie extinderea valabilităţii atestatului, de la un an la doi ani, pe care trebuie să-l obţină persoanele care doresc să adopte un copil.

Ilie Bîzoi