Aleşii, „spălaţi” de conflict de interese

0
191

Plenul Senatului a respins marţi cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind încetarea interdicţiilor pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 – 2013.

Cererea de reexaminare a fost respinsă de senatori cu 69 de voturi „pentru”, nicio abţinere şi 33 de voturi „împotrivă”. În urma respingerii cererii de reexaminare, proiectul de lege rămâne neschimbat, aşa cum a fost votat anterior în Camera Deputaţilor şi Senat. Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii vor vota împotriva legii. „Este un proiect care generează un act de clemenţă doar către anumiţi parlamentari PSD-ALDE, prin care practic se şterge cu buretele orice efect al unor interdicţii generate de conflictele de interese constatate în intervalul menţionat de iniţiator, 2007 – 2013, şi este o lege care afectează standardele de integritate„, a explicat Gorghiu.

La rândul său, senatorul USR Florina Presadă a declarat că şi partidul său va vota împotriva acestei legi. „Păstrarea acestei legi în forma iniţială a dovedit slăbirea criteriilor de integritate şi cheltuirea discreţionară a banului public”, a afirmat Presadă, menţionând că ANI are decizii de constatare de conflict de interese sau stare de incompatibilitate pentru 42 de parlamentari.

Potrivit proiectului, „interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007 – 2013 în temeiul articolului 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea Parlamentului pentru reexaminare în urmă cu câteva săptămâni, afirmând că, prin adoptarea acesteia, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România în calitate de membru al Uniunii Europene. Senatul este for decizional.

Sursa: realitatea.net