Adrian Motorga, director SDN Slatina: „Foarte mulți am observat că nu au anvelope de iarnă”

0
900

Zeci de utilaje acţionează, în acest moment, pe drumurile naţionale care tranzitează judeţul Olt, peste 460 de tone de material antiderapant fiind împrăştiat. Traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă.

Potrivit directorului Secției Drumuri Naționale (SDN) Slatina, Adrian Motorga, la ora actuală nici un tronson de drum național nu este blocat, angajații SDN intervenind cu aproape 40 de utilaje.

  În acest moment  acționăm cu 39 de utilaje. Așteptăm să mai primim trei utilaje de la SDN Târgu Jiu, o autofreză de zăpadă tip Fresia și două Unimoguri. Deci vor fi vreo 42 de utilaje. În general mai acționăm cu material antiderapant numai în zona central nordică a județului pentru că în zona de sud avem viscol puternic și nu își mai face efectul materialul. Deja avem minus 9 grade și în aceste condiții se acționează numai pe lamă. Noi sperăm să facem față cu brio acestui fenomen destul de extrem, a declarat șeful SDN Slatina.

Paradoxal este faptul că, deși legea prevede că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în această perioadă, potrivit directorului SDN Slatina, s-a constatat că mulți șoferi nu au cauciucuri de iarnă. Cerem participanților la trafic dacă se poate să-și monteze anvelopele de iarnă pentru că foarte mulți am observat că nu au anvelope de iarnă și sunt obligați prin lege să circule cu anvelope de iarnă, în condiții de iarnă Deci lumea când pleacă la drum trebuie să fie pregătită cu anvelope și cu mașina pusă la punct pentru că este foarte dificil să scoatem mașinile din zăpadă dacă ele se înzăpezesc sau se defectează, a adăugat Motorga.

De asemenea, drumarii olteni le recomandă conducătorilor auto să circule numai dacă au neapărată nevoie.  În această perioadă de cod portocaliu ar fi bine ca oamenii să circule doar când au neapărată nevoie pentru că se circulă în condiții de iarnă. Repet chiar dacă noi facem efortul să ținem drumurile deschise și să știți că facem eforturi mai ales în zona de sud a județului este bine să fie atenți și să plece la drum doar dacă sunt bine pregătiți și dacă au neapărată nevoie, a concluzionat șeful SDN Slatina.

 De la declanșarea fenomenelor extreme SDN Slatina a împrăștiat pe drumurile naționale din județul Olt nu mai puțin de 460 de tone de material antiderapant. De altfel, pentru această iarnă, SDN Slatina a avut la dispoziție 4.600 de tone de material antiderapant din care în stoc mai există 1.100 de tone.

Ilie Bîzoi