Gerul și seceta au afectat culturile din județul Olt

0
433

Faptul că județul Olt este mare producător de cereale, plante tehnice, legume, fructe și struguri nu mai este un secret pentru nimeni, însă anul acesta recoltele au fost afectate atât de gerul târziu din primăvară, cât și de secetă. Situația exactă cu privire la desfășurarea campaniei agricole din vara anului 2017 a fost prezentată de reprezentanții Direcției Agricole Olt, în cadrul unei ședințe din cadrul Colegiului Prefectural Olt.

Cu o suprafață agricolă de 436.351 ha, din care arabil 389.695 ha, județul Olt  se laudă anul acesta cu recolte destul de bune, în ciuda temperaturilor scăzute înregistrate în primăvară și a secetei din lunile caniculare.

Din datele furnizate de Directia pentru Agricultura Olt reiese o suprafață de grâu recoltată în campania de vara a anului 2017 de 123.300 ha, cu o producție medie de 5.800 kg și o producție totală de 715.140 tone, dar și o suprafață de triticale de 5.020 ha, cu o producție medie de 5.300kg/ha și o producție totală de 26.605 tone. În ceea ce privește orzul, acesta a fost recoltat de pe suprafața de 16.000 ha , producția medie fiind de 5.370kg/ha și productia totală de 85.920 tone. Orzoaica de toamnă a fost recoltată de pe suprafața de 917 ha, cu o producție medie de 4.499 kg și o producție totală de 4.126 tone, în timp ce orzoaica de primavară a fost recoltată de pe suprafața de 2.500 ha,cu o producție medie de 3.300 kg/ha și o producție  totală de 8.250 tone.

Rapița a fost recoltată pe o suprafață de 28.880 ha, producția medie fiind de 3.289kg/ha și producția totală de 94.974 tone, iar ovăzul a fost recoltat de pe suprafața de 5.878 ha, producția medie fiind de 2.100 kg/ha, iar producția totală de 12.344 tone. La soia producția medie pe cele 1.820 ha este de 2.800 kg, respectiv o producție totală de 5.100 tone.

Culturile de porumb și floarea soarelui, afectate de secetă

Deși culturile de porumb și floarea soarelui au fost cele mai afectate de secetă, producțiile obținute au fost unele destul bune. La cultura de floarea soarelui, de pe suprafața de 67.180, s-a obținut o producție medie de 3.460 kg și o producție totală de 232.443 tone. La cultura  de porumb, de pe suprafața de 74.200 ha, s-a obținut o producție totală de 474.880 tone, producția medie fiind de 6.400 kg-boabe la hectar.

Producția de struguri și fructe a fost afectată de gerul târziu de primavară, producțiile fiind mai mici decât în alți ani, producătorii înregistrand pierderi pe unele parcele expuse la ger și la unele soiuri mai sensibile la temperaturi scăzute. Pierderi mari au fost înregistrate în special în cazul strugurilor albi.