Fost judecător din Olt, găsit incompatibil

0
1760

Un fost judecător din Olt, actualmente pensionar, este bun de plată după ce mai mult timp a încasat atât pensie, cât și salariu, deși legea nu-i dădea dreptul la acea vreme să cumuleze cele două venituri. Deși cazul a fost depistat în urmă de câțiva ani, mai precis în 2011 de către Casa Națională de Pensii, prin încrucișarea bazelor de date ale instituțiilor, fostul magistrat din Olt mai are încă ani buni de plată.

Acestuia i se reține lunar, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile lunar o treime din pensie. La momentul când a fost găsit incompatibil în 2011 fostul magistrat avea de returnat statului suma de aproximativ 300.000 de lei. În prezent acesta mai are de înapoiat statului român circa 161.000 de lei, adică nu mai puțin de 1,6 miliarde de lei vechi. Fostul judecător oltean are în prezent o pensie de aproape 13.000 de lei. Un simplu calcul arată că dacă lunar acestuia i se reține o treime din venituri, adică aproximativ 4.335 de lei lunar, respectiv circa 52.000 de lei pe an, acesta ar putea scăpa de datorie, peste trei ani.

Chiar dacă în cuprinsul deciziilor de pensionare emise, beneficiarii sunt atenţionaţi privind incompatibilitatea anumitor tipuri de pensie cu activităţi de natură salarială, încă există pensionari care nu ţin cont de aceste avertizări. În prezent, în evidenţele Casei Judeţene de Pensii, există zeci de pensionari care au încasat atât pensie, cât şi salariu, în condiţiile în care ei nu aveau dreptul legal de a fi angajaţi. Oamenii sunt obligaţi acum să restituie banii încasaţi necuvenit.

Ilie Bîzoi