Bani de la stat pentru micile fabrici private

0
243

Mici făbricuțe private vor putea primi de la stat ajutoare nerambursabile de până la 450.000 de lei (circa 100.000 de euro) pentru investiții, în cadrul programului Microindustrializare, destinat firmelor mici și mijlocii (IMM). Ministerul pentru Mediul de Afaceri a publicat procedura de implementare, modelul de plan de afaceri, lista cheltuielilor eligibile si alte documente necesare în schema de finanțare. Ministerul a anunțat oficial și perioada de înscriere în program.

Programul naţional multianual de microindustrializare, va fi lansat în perioada 21 august 2017, ora 10.00 – 01 septembrie 2017, ora 20.00, cu posibilitate de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului alocat, a informat vineri Ministerul pentru mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Atunci va fi deschisă o aplicație electronică pe site-ul aippimm.ro, în care firmele mici și mijlocii se vor putea înscrie cu planurile de afaceri.

Alocaţia financiară nerambursabilă (AFN) pentru firmele selectate va fi de maximum 450.000 de lei pe beneficiar. Suma va acoperi cel mult  90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, în limita valorilor maxime prevăzute pentru fiecare cheltuială eligibilă. Astfel, antreprenorul va trebui să suporte în final o contribuţie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. De asemenea, taxa e valoarea adăugată la înreaga valoare a proiectului va fi suportată de beneficiar (cu posibilitate de a o deduce, dacă are cod de TVA).

De asemenea, beneficiarul selectat efectuează cheltuielile, iar statul îi decontează ulterior costrurile  eligibile, în limita ajutorului nerambursabil obținut în program. Antreprenorii vor putea lua și credite de la bănci partenere în program, cu garanții, iar comisionul către Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, dacă va fi prevăzut în planul de afaceri.

Bugetul total estimativ alocat schemei de minimis pentru perioada de implementare a acesteia este de 297.436.000 lei. Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2017, aprobat prin Legea nr. 6/2017  a Bugetului de Stat pe anul 2017 este de 74.359.000 lei.

Prin implementarea programului în perioada 2017-2020 statul estimează că va da ajutor de minimis unui număr de 660 de beneficiari, din care 165 de beneficiari în anul 2017.