La mulți ani, Slatina! La mulți ani, slătineni!

1
292

La data de 20 ianuarie 2021 s-au împlini 653 de ani de la prima atestare documentară a orașului Slatina.
Numele târgului de pe malul stâng al Oltului a fost menționat, spun istoricii, pentru prima dată într-un document oficial în 1368, într-un act emis de domnitorul Vladislav I Vlaicu, prin care negustorii brașoveni erau scutiți de vamă. De atunci, viața urbei a fost legată, aspect atestat de documente, de toate marile evenimente petrecute în Țara Românească, de la victoria lui Radu de la Afumați asupra turcilor, petrecută la Slatina, la Revoluția de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu, cel care se întâlnea, tot la Slatina, cu căpetenia haiducilor, Iancu Jianu, pentru a pune la cale planul de luptă. În Primul Război Mondial, slătinenii și-au sacrificat podul de-abia construit pentru a încetini ofensiva nemților, și au trecut și ei, ca și restul țării, prin războaie plătind cu vieți omenești.
Cea mai de răsunet aniversare, spun istoricii, a fost cea organizată în comunism, în 1968, cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară. Atunci s-a bătut o medalie aniversară, s-a inaugurat obeliscul din Parcul Pitești, s-a scos un număr aniversar SLATINA 600, au fost simpozioane, invitați de marcă.

În această zi de mare sărbătoare, personalități marcante au ținut să transmită gângurile lor bune locuitorilor municipiului Slatina:
Emil Moț, primarul Slatinei: ”La mulți ani, Slatina! La mulți ani, dragi slătineni!
Felicitări tuturor acelora dintre dumneavoastră care într-un an plin de provocări precum anul 2020, ați obținut performanțe deosebite! Felicitări, acelora dintre dumneavoastră care ne-ați demonstrat ce înseamnă longevitatea unei căsnicii!”.

Senator Siminica Mirea: ”Un document semnat la Curtea Domnească de la Târgovişte, acum 653 de ani, pe 20 ianuarie 1368, dă identitate municipiului Slatina, reşedinţa judeţului Olt. Aşezarea slătineană datează din cele mai vechi timpuri. Slatina este un oraş de suflet pentru mulţi oameni care s-au născut aici sau sunt fii adoptaţi ai oraşului. Această cetate a dat umanităţii dramaturgi, oameni de cultură, sculptori, sportivi, artişti.
Astăzi, la ceas aniversar, îmi exprim bucuria aniversării, alături de slătineni. La mulţi ani, oraş frumos! La mulţi ani, Slatina! La mulţi ani, dragi slătineni!”.

Deputat Florin Barbu: ”Un oraș al trecutului, prezentului și viitorului, o parte din sufletul fiecăruia dintre noi, Slatina este locul regăsirii, al celor mai frumoase amintiri. Slatina înseamnă „acasă”, de 653 de ani! La mulți ani, Slatina! La mulți ani, dragi slătineni!”

Deputat Marius Iancu: ”Cu fiecare zi care trece, descoperim orașul nostru, istoria lui de 653 de ani, oamenii care au contribuit la dezvoltarea lui și au făcut dintr-un mic târg de provincie, un municipiu modern, reședința județului Olt, un pol industrial important pentru economia României și un model pentru întreaga Oltenie.
Slatina suntem noi toți, generații trecute, prezente și viitoare! La mulți ani, slătineni, oriunde v-ați afla!”.

Senator Liviu Voiculescu: ”În Slatina m-am născut, am crescut și îmi cresc la rândul meu copiii. E orașul meu de suflet!! Nu am cum să nu-l iubesc, cu tot ce înseamnă istorie, oameni frumoși, locuri ale copilăriei mele, prieteni dragi, familie… Sunt mândru să fiu slătinean și recunoscător să fiu parte din marea familie a slătinenilor! La împlinirea venerabilei vârste de 653 de ani de… Slatina, îi doresc orașului nostru încă multe alte veacuri înainte! LA MULȚI ANI, Slatina!”.

Compania de Apă Olt: ”De 653 de ani suntem o comunitate, de 653 de ani scriem împreună istoria municipiului Slatina și contribuim la modernizarea lui. Compania de Apă Olt urează tuturor slătinenilor „La mulți ani” cu ocazia împlinirii a 653 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Slatina!”.

Victor Tiță, directorul Facultății de Management – USAMV Bucuresti – Filiala Slatina: ”La mulți ani, Slatina! La mulți ani, Dragi Slătineni!”.

Tinerii social-democrați din Slatina: ”Municipiul Slatina sărbătorește împlinirea a 653 de ani de la prima atestare documentară a localității! Pentru noi, slătinenii, Slatina are o frumusețe și o importanță aparte, este mai mult decât un oraș, este viața și povestea noastră… Slatina este acasă! La mulți ani, Slatina! La mulți ani, slătineni!”.

1 COMENTARIU

  1. Slatina în curînd va fi rasă de pe fața pământului ,este țintă în poligon pentru asteroizi datorită hienelor creștine parvenite în municiupiu

Comentariile sunt închise.