Etichetare necorespunzătoare, în piețele din Slatina

0
432

Reprezentanții Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt au derulat acțiuni de control în piețele și supermarketurile din județ, în special în Slatina, în domeniul comercializării legumelor și fructelor proaspete, de la producerea lor până la comercializare. Controalele au vizat atât producătorii agricoli, cât și comercianții.

Inspectorul Cristi Stanca din cadrul DAJ Olt a precizat că principalele neconformități constatate la producătorii agricoli persoane fizice care comercializează produsele obținute în gospodăria proprie pe baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare în piețele agroalimentare au fost deficiențele de etichetare, prin neînscrierea pe etichetele de vânzare a denumirii producătorului agricol, a localității de origine sau a datei recoltării, sau comercializarea altor produse agricole decât cele obținute în gospodăria proprie.

„Controalele s-au făcut pe întreg lanțul comercializării legumelor și fructelor, adică în magazine, piețe, supermarketuri. Noi am fost în piețele din Slatina, cele mai multe controale au fost în Piața Zahana, am mai fost la Corabia. Cred că în total, în acest an, am făcut 80 de controale. Am descoperit că etichetarea este necorespunzătoare și am aplicat cinci avertismente. La cele din import nu scria pe etichetă țara de origine a produsului, iar la cele din producția internă trebuie localitatea de origine, denumirea produsului, data recoltării și prețul. Chestiunile legate de etichetare intră direct în sarcina administratorului pieței. Controalele vor continua”, a spus Stanca.

Specialistul din cadrul DAJ Olt nu neagă că sunt vândute produse din import ca fiind românești, însă la aflarea controlului vânzătorii schimbă repede etichetele cu cele reale.

foto: arhivă