Alexia Pietriși: ”Vreau să ajung la Opera Garnier din Paris”

0
576

Alexia Marina Pietriși, proaspăt absolventă a clasei a IV-a din cadrul Colegiului Național ”Ion Minulescu” Slatina, este o copilă cu un suflet pur și voce cristalină, dar cu un munte de talent în spate. Micuța a început să facă balet de la vârsta de patru ani, iar un an mai târziu s-a înscris la Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, la secția de Arte și Meșteșuguri. Anul acesta, la vârsta de zece ani, a început pregătirile pe poante (pantofi speciali, cu vârful alungit și întărit, pe care balerinele îi poartă legați de gleznă), iar visul ei este să ajungă la Opera Garnier din Paris. În drumul său spre performanță, Alexia a primit sprijinul necondiționat al părinților săi, iar mama o însoțește peste tot în lume, la toate concursurile, se ocupă de imaginea balerinei, de ținuta, machiajul și coafura acesteia.

Buna, Alexia și mulțumesc pentru că ai dorit să realizăm acest interviu. Pentru început ne poți spune de când faci dans?
Bună ziua! Am intrat în sala de balet la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 5 ani am început cursurile la Şcoala Populara de Arte şi Meserii Slatina sub îndrumarea doamnei profesoare Diana Vîlciu.

Cine te-a îndrumat spre dans și cine te-a sprijinit?
Părinţii mei au observat că îmi place foarte mult să dansez aşa că au decis să mă înscrie la cursuri de balet. Foarte mult mă sprijină mama mea care se ocupă şi de costumaţiile mele, de accesorii de machiaj si de coafura, care sunt foarte importante la concursuri, de asemenea mă îndrumă foarte mult şi doamna profesoară.

Cine a fost primul coregraf care te-a format?
Deoarece în primul an am făcut foarte puţin dans la o şcoală privată o consider pe doamna Diana Vîlciu primul și singurul meu profesor – coregraf. Cu dumneaei mă pregătesc pentru toate stilurile de dans: dans clasic – balet, dans contemporan şi dans modern. Am început cursurile de dans la grupă împreună cu colegele mele iar doamna a observat că am un talent special precum şi datele necesare pentru a face balet şi am hotărât să fac cursuri şi individual.

Ne exemplifici câteva concursuri la care ai participat?
Am participat la primul concurs la vârsta de 6 ani, unde doamna a mers împreună cu colegele mele mai mari si am vrut şi eu să merg dar pentru că nu aveau categoria mea de vârstă am participat la o categorie mai mare de 8-10 ani şi am câştigat locul 2 şi locul 3 la balet.
Primul loc 1 la balet l-am luat la Festivalul Arte şi Tradiţii Româneşti la Slatina la vârsta de 7 ani. Au urmat apoi mai multe concursuri naţionale şi internaţionale atât în ţară cât şi în afara ţării unde am câştigat foarte multe trofee şi medalii.

La capitolul trofee – care este cel mai important – de ce?
Cel mai important trofeu este cel de la Bucharest Dans Festival, fiind primul meu trofeu câştigat la un concurs cu juriu internaţional. Aici am câştigat Trofeul la balet, unde am luat locul 1 şi locul 3, deoarece am participat cu 2 variaţii la balet, trofeu la dans contemporan şi trofeu la dans de caracter. Aici am primit felicitări personale din partea juriului, fiind impresionaţi de talentul meu având în vedere că nu vin de la o şcoală de profil.

Ce concurs ți-a rămas la suflet?
Concursul care mi-a rămas la suflet este ultimul meu concurs din Bulgaria in luna martie anul acesta unde deşi a fost primul meu concurs în afara ţării am câştigat locul 1 la balet, fiind o competiţie foarte grea cu multe ţări participante şi peste 30 de concurenţi la categoria mea de vârstă. A fost de asemenea important deoarece nu a fost categorie separată de amatori şi profesionişti.
Mai am un concurs care mi-a rămas la suflet, Concursul Internaţional Lebăda Regală 2018 ediţie aniversară cu ocazia Centenarului unde am câştigat trofee şi la balet şi dans de caracter iar după dansul de caracter Ciocârlia spectatorii s-au ridicat în picioare şi m-au aplaudat îndelung.

Ai avut oferte de la alte școli?
Am foarte multe invitaţii de la şcoli private din ţară dar şi de la Liceul de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti, am avut 2 burse de studiu în Italia şi una în Croaţia unde trebuia să merg în această vară dar din cauza pandemiei s-a anulat.

Care este relaţia şcoală-balet?
Relaţia şcoală balet este una foarte bună eu fiind elevă a Colegiului Naţional Ion Minulescu încerc să am rezultate bune şi la şcoală. Când am mai mult de învăţat reduc din orele de balet iar când mă pregătesc pentru vreun concurs merg mai mult în weekend la antrenament astfel încât să nu neglijez şcoala.

Unde te vezi peste 10 ani?
Peste câţiva ani vreau să mă îndrept spre un liceu de coregrafie pentru a-mi îndeplini visul, acela de a dansa la Opera Naţională din Paris de la Palatul Garnier.

Ce planuri ai pentru această vacanță?
Mi-aș dori să citesc cât mai mult și să plec într-o vacanță frumoasă în Grecia.

Care este cartea ta preferată?
Cartea mea preferată este ”Șirul pierdut al timpului” de Paige Britt deoarece este foarte captivantă și plină de aventură.

În încheiere, te rog să transmiți un mesaj tuturor tinerilor de vârsta ta și nu numai!
Pe tineri i-aș îndruma să facă un sport. În special fetițelor le recomand să facă balet deoarece este o artă foarte frumoasă, și când vor crește mari pot ajunge pe cele mai valoaroase scene ale lumii, primind aprecierile oamenilor din domeniu.

Florina DINU