Procurorii DNA, audieri în Dosarul Tomata de la Olt

0
704

DNA va începe audierile în Dosarul Tomata de la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Olt.

Informația a fost confirmată de directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie, care a precizat că vor avea loc audieri în dosarul în care se suspectează că sute de fermieri olteni au primit subvenția de 3.000 de euro în Programul Tomata, fără a avea dosare eligibile.

„Ne-au adus la cunoștință faptul că există un dosar și că vor avea loc audieri”, a spus Andronie.

Potrivit unor surse, primul care va ajunge în fața procurorilor este inginerul Stancu Drigă.

În perioada în care sunt semnalate neregulile, Direcția Agricolă Olt a fost condusă de Dragoș Drăghicescu.

Buboiul s-a spart la Direcţia Agricolă Judeţeană Olt la finalul lunii februarie. Se pare că totul a fost descoperit de inginerul Stancu Drigă, cel care era desemnat să verifice dosarele fermierilor din zona Tia Mare, care nu și-ar fi recunoscut semnătura din mai multe înscrisuri.

Dosarele cu probleme sunt pe raza localităților Pleșoiu, Rusănești, Tia Mare, Grădinari și Strejești. Inițial, s-a vorbit de o sută de dosare cu probleme, însă neregulile sunt mult mai grave. Ar fi vorba de plăți fictive, implicați fiind și angajați ai Direcției Agricole Județene Olt.

Dacă se confirmă neregulile din cele peste 400 de dosare din Programul Tomata, despre care vorbește ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prejudiciul ar depăși un milion de euro. Calculul este simplu, 417 dosare înmulțit cu subvenția de 3.000 de euro.

În urma unui control derulat de Curtea de Conturi Olt în această primăvară, la Direcția Agricolă Județeană Olt s-a descoperit că 47 de fermieri olteni au primit de două ori ajutorul de minimis în Programul Tomata. Practic, legumicultorii s-au trezit cu câte 6.000 de euro în cont, în loc de 3.000 de euro cât li se cuvenea. La un calcul simplu, eroarea se ridică la peste 140.000 de euro, 47 de dosare înmulțit cu 3.000 de euro cât este ajutorul de minimis în Programul Tomata. Toți banii ar fi ajuns în mod greșit în conturile fermierilor olteni.