Patru asistenți maternali din Olt bat recordul la numărul de copii luați în îngrijire

0
509

Patru asistenți maternali din județul Olt dețin recordul la numărul de copii luați în îngrijire. Aceștia au grijă de câte trei copii luați în plasament. La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt există 258 de asistenţi maternali profesioniști.

 De câtva timp, profesia de părinte a apărut şi-n România, sub denumirea de asistenţă maternală, ca soluţie la problema reintegrării copiilor abandonaţi. Rămaşi fără un loc de muncă în urma restructurărilor, oltenii s-au orientat către asistenţa maternală. Un job stabil care le permite lucrul la domiciliu, le oferă siguranța unui salariu, dar poate cel mai important lucru este că își pot completa vechimea în muncă, în condițiile în care unele persoane mai au doar câțiva ani până la pensie, iar altele vor un serviciu de durată. „La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt sunt angajați 258 de asistenți maternali profesioniști, din aceștia patru având în îngrijire câte trei copii-frați. Din cei 258 de asistenți maternali profesioniști, 10 au vârsta de peste 60 de ani”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu.

Pe lângă salariu, asistenţii maternali mai primesc şi nişte bani cu o destinaţie clară: alimente şi echipamente. „Mamele” cheltuiesc banii pentru aceste produse, după care aduc la sediul DGASPC facturile justificative. La salariu se adaugă şi alocaţia de stat şi alocaţia de plasament, precum și sporuri în funcție de numărul copiilor care sunt în plasament, dacă sunt sau nu încadrați într/un grad de handicap Persoanele care vor să devină asistent maternal trebuie să îndeplinească anumite conditii. Să nu aibă cazier, să nu sufere de boli cronice și să dețină un spațiu propriu creșterii copiilor. O condiţie foarte importantă este ca nici o rudă până la gradul patru să nu fi abandonat vreodată vreun copil.