Peste 8.300 de porci au fost uciși în Olt din cauza pestei

0
210

Un nou focar de pestă porcină africană a izbucnit, săptămâna aceasta, la nivelul județului. Trei porci dintr-o gospodărie din satul Potelu, comuna Ianca, au murit din cauza pestei.

Reprezentanții DSVSA Olt așteaptă buletinul de confirmare de la București.

„Avem un nou focar de pestă porcină africană la Potelu. Într-o gospodărie, din șase porci, trei au murit din cauza pestei porcine. După ridicarea restricțiilor, există riscul de creștere a numărului focarelor de pestă porcină africană de la nivelul județului”, a precizat directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea.

În urmă cu două săptămâni, a fost descoperit un focar de pestă porcină la mistreți, pe Fondul de Vânătoare Oporelu.

Potrivit datelor transmise de DSVSA Olt, la nivelul județului, în ultimii doi ani au fost confirmate peste 130 de focare de pestă porcină africană.

În total, au murit și au fost uciși preventiv peste 8.300 de porci, după cum urmează: 634 de suine ucise în gospodăria populației, în 2018; 2.987 de porci uciși în gospodăriile oltenilor, iar 3.749 au fost uciși în ferma de la Ipotești, în 2019; 85 de porci în gospodăriile populației și 900 în ferma de la Valea Mare. Cu excepția proprietarilor din ferma de la Valea Mare, restul oltenilor care au suferit pierderi din cauza pestei porcine africane au fost despăgubiți.