Laboratorul DSVSA Olt va lucra teste pentru COVID 19

0
458
Autoritățile județului încearcă să pună în funcțiune aparatul PCR din dotarea Laboratorului DVSA Olt pentru a crește capacitatea de testare a persoanelor infectate cu COVID-19. Acest aparat din dotarea Laboratorului DSVSA Olt a fost folosit până acum pentru determinarea pestei porcine.
Prefectul de Olt, Florin Homorean, a precizat că acest aparat ar putea fi funcțional într-o săptămână și s-ar putea lucra 200 de teste pe zi.
„Mai sunt pași tehnici de puși la punct, noi ne dorim cât mai repede să convertim acest aparat din Laboratorul DSVSA Olt. Trebuie să vedem cu ce tipuri de kituri se va lucra, pentru că ele trebuie să fie achiziționate de Ministerul Sănătății. Eu aș vrea ca săptămâna viitoare să fie gata, dar este nevoie și de o acreditare RENAR. Pe acest aparat se lucrau până acum probele de pestă porcină, dar acum prioitatea zero peste COVID-19, vom putea face 200 de testări pe zi”, a spus prefectul.
Acesta a mai precizat că patru specialiști olteni vor fi specializați la Institutul Național Cantacuzino București pentru a ști să lucreze probele.
„Am luat toate măsurile necesare pentru a putea fi pus în folosință echipamentul PCR, într-un timp cât mai scurt. Astfel, în urma identificării necesităților de testare cu acest echipament, am solicitat instruirea specifică în testarea Covid-19 a patru specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Olt și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, instruire care va fi efectuată în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino”, a precizat prefectul de Olt, Florin Homorean.
În prezent, probele pentru determinarea coronavirusului sunt prelevate de DSP Olt și trimise cu ambulanța la București. Rezultatele vin în câteva zile.