Mii de olteni ar putea ajunge în șomaj tehnic. Câtu: „Avem și angajatori mari și mici care se interesează de șomajul tehnic”

0
684

Zeci de oameni de afaceri din județ s-au interesat zilele acestea despre prevederile Ordonanței 30/2020 prin care se stabilesc condițiile privind șomajul tehnic, prin care angajații primesc 75 la sută din salariul mediu brut pe 2020. Legislația a intrat în vigoare începând din 21 martie și a fost adoptată în contextul crizei provocate de COVID-19.

Directorul executiv al AJOFM Olt, Constantin Câtu, a precizat că angajatorii olteni au început să solicite date despre șomajul tehnic. Trei angajați ai instituției au fost desemnați să ofere informații, fiind puse la dispoziție trei numere de telefon.

„Conform Ordonanței 30, angajatorii au început să solicite pentru angajații pe care îi au șomaj tehnic. Avem desemnate trei persoane care se ocupă de șomajul tehnic și oferă toate informațiile. Avem și angajatori mari și mici care s-au interesat de șomajul tehnic. Un mare angajator de pe platforma industrială are 4.500 de oameni în șomaj tehnic până la 31 martie. Am înțeles că un alt mare angajator a anunțat 500 de persoane în șomaj tehnic, dar nu am primit încă informarea. Din angajatorii mici sunt foarte mulți care solicită șomaj tehnic. Ordonanța a intrat în vigoare de luni, oamenii acum se interesează”, a spus Câtu.

Reprezentanții AJOFM Olt spun că sunt afectate și fabricile de confecții din județ cărora le-au scăzut comenzile din Europa. Au probleme restaurantele, barurile și cârciumile, toate având activitatea suspendată în această perioadă.
Chiar și laboratoarele și clinicile medicale private au și ele probleme. Angajatorii trebuie să dea o declarație pe propria răspundere că le-au scăzut încasările cu 25 la sută, iar pentru acest motiv îi trimit pe oameni în șomaj tehnic.

Cei de la AJOFM Olt fac apel la oameni să nu se deplaseze la sediul instituției, ci să trimită toate întrebările și documentele pe adresa de mail pusă la dispoziție: olt@anofm.gov.ro.

Totodată, angajatorii pot solicita informații și date despre șomajul tehnic la telefoane: la nivel național: 021.4444.000, iar local: 0249.438.595, interior 105 sau 108, 0249.513.694 sau 0771.363.940

Indemnizația de 75 la sută este suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj și de ea pot beneficia salariaţii angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiţii: a) întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din anexa nr. 1 Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României. Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situaţii de urgenţă conform metodologiei aprobate prin ordin; b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 şi nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaţilor lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) pentru cel mult 75% dintre angajaţii care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Plata indemnizaţiei se va realiza în baza unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declaraţiei pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25 la sută faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, şi că nu are capacitate financiară pentru a plăti toţi salariaţii.

În vederea acordării sumelor necesare plăţii indemnizaţiei, angajatorii depun, prin poşta electronică, la AFOFM Olt o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de lista persoanelor care urmează să beneficieze de aceasta indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.