Sesizări anonime la ITM Olt. Ce au reclamat salariații

1
1193

Aproape patru la sută din numărul total de reclamaţii primite în 2019 de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt au fost sesizări anonime. Mai precis, din cele 431 de reclamaţii primite de la salariaţii diverselor firme din judeţ, 16 au venit din partea unor persoane care nu şi-au declinat identitatea.

 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt verifică şi sesizările anonime primite la instituţie, fie că este vorba de sesizări în scris, fie că persoanele aflate într-o situaţie dificilă la serviciu sesizează la telefon un abuz din partea angajatorilor.

„Toate sesizările, inclusiv cele anonime şi telefoanele anonime, se verifică de ITM. Avem un registru special, în care se notează elementele importante semnalate, fie ele şi de la anonimi, iar o echipă pleacă imediat să verifice dacă se adevereşte ceea ce s-a reclamat. Sesizările anonime sunt o sursă bună de informare. O parte se confirmă, altele nu se adeveresc. După ce facem verificările, neavând cui să dăm un răspuns, le clasăm conform legislaţie în vigoare”a precizat inspectorul şef Cristian Ungureanu, şeful ITM Olt.

Majoritatea dintre aspectele reclamate de petenţi în sesizările anonime se referă la munca fără forme legale și faptul că patronii îi țin pe salariați peste programul normal de lucru fără a le plăti orele suplimentare.  Spre deosebire de sesizările în care reclamantul care îşi declină identitatea primeşte răspuns în 30 de zile, în cazul celor anonime, neexistând date despre reclamant, nu se poate trimite răspuns oficial acestuia.

De aproape zece ani, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt a fost instalată o cutie poştală, la etajul doi al clădirii, unde se pot depune sesizări anonime.

„În conformitate cu prevederile hotărârii de Guvern nr.1024/2010 prin care s-a aprobat strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate, la sediul ITM s-a instalat cutia poştală unde persoanele interesate pot furniza informaţii privind munca fără forme legale fără să îşi decline identitatea. În urma primirii acestor sesizări, inspectorii de muncă vor efectua controale la locurile indicate”
a mai spus Ungureanu. În anul 2018, la ITM Olt s-au înregistrat 380 de reclamaţii, de la diverşi salariaţi din județ. Dintre acestea 23 au fost anonime.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here