Ministrul Mediului, oripilat de jaful din Pădurea Topana

0
2386

În cursul acestei săptămâni, Ministrul Mediului, Costel Alexe, alături de Gelu Puiu, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de reprezentați ai autorităților din subordinea ministerului au făcut o vizită operativă în teren, în județul Olt, mai exact la Pădurea Topana. Pădurea în cauză a fost exploatată abuziv și nesustenabil, lăsând pe alocuri doar o umbră a ceea ce cândva era un colț de rai cu multă verdeață și aer curat:

” O parte din Pădurea Topana, asemenea mult altor areale naturale din România, a fost considerată moșie personală, fiind exploatată abuziv și nesustenabil, iar astăzi avem un impact negativ asupra biodiversității și habitatelor multor specii. Corpul de Control al ministrului va rămâne în zonă pentru a analiza exploatările care au avut loc în ultimii ani, dar și modul în care a fost interpretată și aplicată legislația în domeniu, pentru că vă spun sincer am văzut arbori de 200-300 de ani culcați efectiv la pământ pentru simplu fapt că nu figurau ca fiind trecuți în fond forestier.” a declarat Ministrul Mediului.

În urma vizitei, Alexe a decis să solicite Primăriei și Consiliului Local al Comunei Topana să includă suprafața de pădure care astăzi nu figurează în fondul forestier și astfel să nu mai fie exploatată fără avizul autorităților silvice.

”Am desfășurat marți o vizită operativă în teren, în județul Olt, la Pădurea Topana, acolo unde alături de Gelu Puiu, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de reprezentați ai autorităților din subordinea ministerului am văzut dimensiunea problemelor care ne-au fost semnalate. Corpul de Control al ministrului va rămâne în zonă pentru a analiza exploatările care au avut loc în ultimii ani, dar și modul în care a fost interpretată și aplicată legislația în domeniu, pentru că vă spun sincer am văzut arbori de 200-300 de ani culcați efectiv la pământ pentru simplu fapt că nu figurau ca fiind trecuți în fond forestier. În ceea ce privește Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor am luat decizia de a întocmi în cel mai scurt timp documentația necesară și să solicităm Primăriei și Consiliului Local al Comunei Topana să includă în fondul forestier suprafața de pădure care astăzi nu figurează în fondul forestier și astfel este exploatată arbitrar fără avizul autorităților silvice. Din păcate o parte din Pădurea Topana, asemenea mult altor areale naturale, a fost considerată moșie personală, fiind exploatată abuziv și nesustenabil, iar astăzi avem un impact negativ asupra biodiversității și habitatelor multor specii. Îi mulțumesc domnului General Vasile Fulga pentru că a militat constant pentru salvarea acestei frumoase păduri, precum și tuturor avertizorilor publici, oameni de bună credință care îmi semnalează constant cazuri în care natura este masacrată!” a declarat Alexe.