Deputații au votat eliminarea pensiilor speciale

2
206

Sesiune specială pentru eliminarea pensiilor speciale. Deputații au adoptat astăzi proiectul care îi lasă fără indemnizaţii de lux pe foştii parlamentari, magistraţi şi pe funcţionarii publici cu statut special. Aceasta, în condițiile în care grefierii au protestat astăzi și au discutat cu premierul. De asemenea, mai mulți magistrați au organizat proteste în ultimele zile.

Deputații au votat pentru eliminarea pensiilor speciale. Au fost 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri.

Premierul Ludovic Orban a spus, înaintea votului că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale nu este asumat de guvern și că preferă ca inițiativa să fie adoptată de Parlament, pentru ca mai apoi să fie „corectată” de Guvern.

El a precizat că PNL nu vrea eliminarea indemnizațiilor sportivilor și ale oamenilor de cultură, propunere făcută de social-democratul Adrian Solomon și aprobată în comisia de muncă, potrivit digi24.ro.

2 COMENTARII

 1. PSD a fost cel care in trecut a dat pensii speciale pentru cei care s-a votat azi impotriva pensiilor speciale.De data aceasta,PSD s-a spalat de acest pacat in speranta ca o sa recupereze din electoratul PSD.Dar este prea tarziu…Lumea este satula de minciunule si hotiile PSD-iste.

 2. Toate pensiile speciale trebuie sa dispara ! Si, odata cu aceasta, sa dispara definitiv si sfidarea care a fost adusa intregului popor de catre o serie de oameni, care si-au imaginat ca ei au niste „merite” mai „speciale” decat ale celorlalti angajati ai statului si care au transformat legile tarii in instrumente care sa le seveasca interesele personale.
  Revolta magistratilor si a grefierilor este stupida, avand in vedere ca pensiile speciale s-au taiat si la alte categorii de functionari privilegiati, care nu s-au manifestat atat de zgomotos. Deja magistratii au amenitat ca se adreseaza CCR, pentru neconstitutialitatea legii, stiind ca la CCR sunt tot magistrati care beneficiaza de pensii speciale de 18.000 lei/luna fiecare. Ii intreb pe scarbele de magistrati, revoltati ca se restabileste o oarecare echitate sociala, dece nu se adreseaza celor peste 5 milioane de pensionari obisnuiti sa afle pozitia populatiei?
  Ce ar putea să mai zice magistrații, cu ce i-ar mai putea ajuta CCR?!
  Ar fi doar o plafonare, similară cu plafonările pensiilor militare, confirmate de instanțele de judecată prin zeci de mii de hotărâri judecătorești și de CCR prin zeci de decizii.
  Redau și aici un extras din decizia CCR din 2018.

  Extras din Decizia CCR nr. 652/2018
  17. În jurisprudența sa referitoare la acordarea pensiei de serviciu, Curtea a reținut, prin Decizia nr. 1.284 din 29 septembrie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 838 din 25 noiembrie 2011, că pensia de serviciu este compusă, principial, din două elemente, indiferent de modul de calcul specific stabilit de prevederile legilor speciale, și anume: pensia contributivă și un supliment din partea statului care, prin adunarea cu pensia contributivă, să reflecte cuantumul pensiei de serviciu stabilit în legea specială. Acordarea acestui supliment ține de politica statului în domeniul asigurărilor sociale și nu se subsumează dreptului constituțional la pensie, ca element constitutiv al acestuia. Obligația statului este aceea de a nu reduce cuantumul pensiei sub nivelul stabilit în sistemul general de pensionare, întrucât, prin calitatea de asigurat la sistemul de asigurări sociale, persoana în cauză și-a garantat dreptul la pensia de drept comun, tocmai prin plata contribuțiilor. Este un drept pe care l-a obținut și realizat prin plata contribuțiilor legal datorate. De asemenea, nu există un drept constituțional la pensie de serviciu, astfel încât, cu privire la suplimentul acordat de stat, nu se poate susține că este un drept viitor câștigat ad aeternam din moment ce este sub condiție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here